Duidelijkheid over boetes door AP


Stichting AVG voor Verenigingen helpt organisaties snel en doeltreffend aan de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) te voldoen. Met deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en nieuwtjes omtrent de AVG.

Meer duidelijkheid over boetes Autoriteit Persoonsgegevens (AP)
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het boetebeleid kortgeleden aangepast. Er is meer duidelijkheid over de boetes met betrekking tot de privacywet. 

De hoogte van de boete is onder andere afhankelijk van het type overtreding en de ernst, omvang en duur ervan. Belangrijk is ook of sprake is van opzet of herhaling. De boetes worden in verschillende categorieën ingedeeld: 
• Categorie 1 basisboete 100.000 euro 
• Categorie 2 basisboete 310.000 euro 
• Categorie 3 basisboete 525.000 euro 
• Categorie 4 basisboete 725.000 euro 
‘Voorkomen is beter dan genezen’ geldt zeker voor de AVG. Zorg ervoor dat je kunt aantonen alles te hebben gedaan om misbruik van persoonsgegevens tegen te gaan. Een recente AVG-verklaring die gebruikers van het AVG-programma automatisch elk kwartaal krijgen is daarbij uiterst handig! 

Bekijk hier de verdere details 

In 3 uur tijd voldoen aan de AVG-verplichtingen
Nog altijd zijn er organisaties, bedrijven en verenigingen die hun AVG-verplichtingen niet op orde hebben. Want dat is 'te veel werk' of 'te ingewikkeld'. Maar daar kom je bij een controle niet mee weg. 

Via het online AVG-programma is het eenvoudig om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen. Je kunt door een invulhulp-workshop al binnen 3 uur je zaakjes op orde hebben en een AVG-verklaring krijgen!

Interesse? Schrijf je dan nu snel in op een van onderstaande data.  
• Woensdag 24 april 9.00 - 12.00 uur (Utrecht)
• Woensdag 22 mei 9.00 – 12.00 uur (Utrecht)
• Woensdag 19 juni 9.00 – 12.00 uur (Utrecht)

Lees meer over de invulhulp-workshops 

Praktijktip: maak geen back-up op een USB-stick
Om computergegevens veilig te stellen voor bijvoorbeeld een crash, is het belangrijk om regelmatig een back up te maken.  

Kleinere bedrijven of verenigingen maken soms gebruik van een USB-stick. Vanuit AVG-perspectief raden wij dat af. De kans op verlies, diefstal of kopiëren is namelijk te groot. Als er persoonsgegevens op staan mogen die niet in verkeerde handen terechtkomen.
Zet de gegevens daarom regelmatig op een beveiligde harde schijf en bewaar die op een veilige plek. Dat wil zeggen: achter slot en grendel. Als er persoonsgegevens op staan, zorg er dan voor dat de schijf alleen toegankelijk is voor bevoegden.   

Zie AVG niet als een hinderlijke verplichting...
…want dat is het niet. De AVG is een hulpmiddel om op een verantwoorde manier om te gaan met gegevens over anderen.
  
Door relaties, klanten of leden te laten zien dat je zorgvuldig bent met persoonsgegevens, vergroot je het vertrouwen. Zorg voor een goede privacyverklaring op de website, zorg voor goede afspraken binnen de organisatie en leg afspraken vast.

Door het invullen van het online AVG-programma zorg je ervoor dat je niets vergeet. Dan voldoe je aan de eisen van de wet. Heeft jouw organisatie je AVG op orde? Laat dan ook zien aan je klanten dat hun gegevens in goede handen zijn.  

Leer meer over het AVG-programma 

Bron: AVG voor Verenigingen