Column - Het nut van Vakwedstrijden

Top Nederlands Vaktalent gaat voor Goud op NK Beroepen.

Van 20 t/m 22 maart 2019 vindt in de Rai in Amsterdam weer Skills the Finals plaats. De ontknoping van de Skills Heroes en Skills Talents wedstrijden van 2018-2019. Na voorrondes op eerst de eigen MBO-opleidingen, regionale voorrondes in het geval van de Skills Heroes en voorrondes op de eigen VMBO-opleidingen, regionale voorrondes en uiteindelijk het strijden in provincie teams voor de Skills Talents wedstrijden vindt uiteindelijk de definitieve ontknoping plaats.

Het is elk jaar weer een feest om te zien wat voor een prachtig vaktalent wij in Nederland in het VMBO en MBO hebben. In ontzettend veel beroepsrichtingen. Natuurlijk is het helemaal fantastisch als je Nederlandse Kampioen in je vakgebied wordt. Maar belangrijker is dat vanaf de allereerste opdrachten op de scholen zelf zichtbaar is dat leerlingen gepassioneerd raken voor hun beroep met ondersteuning van enthousiaste docenten. En vanaf dat moment het virus van vakwedstrijden al gaat werken.

Sinds enkele jaren heb ik het genoegen om onderdeel uit te maken van het bestuur van WorldSkills Netherlands. En meestal ben ik er dan ook wel bij. Van vorig jaar zijn mij vooral deze drie dames van de foto bij gebleven*, die enorm zenuwachtig bij de prijsuitreiking zaten en daar ook nog eens hun plannen voor de toekomst bespraken. Zij wilden door naar het MBO om daar in hun vakgebied (Zorg en Welzijn) ook te gaan deelnemen en de beste in hun vakgebied te worden. Elke dag het beste uit jezelf halen in een beroep wat lang niet altijd makkelijk is. Diep respect en wat een mooie dromen van deze talentvolle jongeren.

Zoals dit voorbeeld zijn er velen tijdens de wedstrijden. Een prachtig podium voor ons MBO onderwijs en ook de aanstormende talenten uit het VMBO onderwijs. Op beide onderwijsvormen is van alle kanten altijd kritiek. Maar wie durft er nu eindelijk eens te zeggen dat we er gewoon ontzettend trots op moeten zijn? Wij hebben beide vormen van onderwijs fantastisch geregeld in Nederland. We behoren bij de voorhoede van Europa en misschien zelfs wel van de wereld. Een onderwijsvorm waarin bedrijfsleven en onderwijs samenwerken aan het opleiden van de nieuwe vaklieden van de toekomst. Natuurlijk, het gaat nooit snel genoeg. Het ene moment hebben we veel vaklieden nodig. Het andere moment juist weer niet. En als we in de tijden dat we ze niet meteen nodig hebben nu blijven opleiden met branche en onderwijs hebben we ze in het geval van schaarste in ieder geval.

Schoenmakers
Bij de schoenmakers of schoenherstellers zoals we ze ook vaak noemen. Hebben we op dit moment een gebrek aan vaklieden. Schoenmakers om de zaken die vanwege de vergrijzing vrij komen over te nemen en schoenmakers om de vacatures die er zijn te vervullen. Het is niet altijd makkelijk om als bedrijfseigenaar een ander op te volgen. Van geen naar één personeelslid, want daar gaat het om in het geval van onze BBL-opleiding, is meteen een hele grote stap. Personeelskosten zijn duur. En dat betekent dat er een aanmerkelijke verbetering van de omzet moet komen, terwijl er aan de andere kant juist tijd nodig is om te gaan opleiden. Vroeger waren er binnen de schoenmakerij veel meer zaken met personeel dan nu. Onze automatische doorstroom is daardoor enigszins opgedroogd. Tel daarbij op de doorlopende strijd om als kleine opleiding te overleven en het niet altijd postieve imago... Jarenlang zijn er dus eigenlijk te weinig schoenmakers opgeleid om aan de vervangingsvraag te voldoen. Zoals de schoenmakers zijn er vele beroepen die langzaam, sluipend minder worden. Maar we hebben juist altijd vaklieden nodig in Nederland.

In het verleden namen de schoenmakers deel aan Skills Masters. Een grootschalig beroepen evenement met Vakwedstrijden, waarbij we juist door de Vakwedstrijden konden laten zien aan de aankomende leerlingen wat voor een prachtig vak we eigenlijk hebben. De instroom in de opleiding was vervolgens boven verwachting.

Elk jaar organiseert de Nederlandse Schoenmakers Vereniging voor de branche zelf de Europese Vakwedstrijden voor Schoenmakers met reparatie categorieën voor werkgevers en werknemers maar ook aparte categorieën voor onze eerste en tweede jaars leerlingen. Daarnaast is er nog een categorie Maatschoenen en Pimp your shoes. En ook nog eens de wedstrijd Schoenmakerij van het Jaar. Direct na deze wedstrijden zien wij o.a. door de pers aandacht bij de betreffende bedrijven een toename van de aandacht van de klant in de vorm van allerlei complimenten maar ook in de vorm van meer omzet. Wie durft er nog te twijfelen aan het nut van Vakwedstrijden?

Wens
Dromen komen niet altijd uit. Aan een wens kun je werken. De Nederlandse Schoenmakers Vereniging zou dan ook heel graag het beroep van Schoenhersteller weer een keer laten zien aan alle jonge mensen die een keuze voor hun vervolgopleiding gaan maken. Onbekend maakt immers onbemind. Een prachtig podium daarvoor zou toch echt wel het evenement Skills the Finals zijn. Maar hoe organiseer je voorrondes tussen meerdere scholen als er nog maar één (overigens wel fantastiche) opleiding in Nederland is?

Nieuwsgierig geworden naar Skills the Finals? Ga hier naar de website >> en bekijk vooral de filmpimpressie van vorig jaar. Werkzaam in het VMBO onderwijs? Organiseer alsnog z.s.m. een excursie met de klas naar de RAI. Tijdens het evenement een bijzonder inspirerende en motiverende omgeving mét LOB programma.

Nieuwsgierig geworden naar de BBL-opleiding Schoenhersteller en zelfs onze nieuwe BOL-opleiding Shoe Developer? Toevallig is er binnenkort op 23 maart weer een Open Dag op de opleiding the Dutch Shoe Academy (onderdeel van de Dutch HealthTec Academy) een prachtig voorbeeld hoe onderwijs en bedrijfsleven intensief samenwerken. Meer informatie? Bekijk hier het Open Huis op de website >> Of ga rechtstreeks naar www.dutchshoeacademy.nl of www.dhta.nl

Margret Hoekenga-Idema
Secretaris Nederlandse Schoenmakers Vereniging

* Foto: Fotobank WordSkills Netherlands