Dag van de Opknapper

Op 16 januari vindt de Dag van de Opknapper plaats. De Dag van de Opknapper is een initiatief van de Nationale DenkTank, waar 20 jonge blikken een maatschappelijk thema aanpakken, en hier 10 concrete oplossingen voor verzinnen.

In 2018 lag de focus op de vraag: hoe versnellen we de transitie naar een circulaire metropool? Het repareren van onze spullen is een zeer circulaire handeling; het is vele malen beter dan recyclen. Maar, we repareren nog lang niet zoveel als we zouden kunnen in Nederland. Er zijn verschillende redenen waarom we dit nog niet doen. De Nationale DenkTank heeft ervoor gekozen twee van deze redenen aan te pakken. Zij willen allereerst mensen een aanleiding geven om te gaan repareren. Ten tweede willen ze het voor een aantal mensen gemakkelijker maken om hun spullen te laten repareren.

Om deze redenen hebben Kelly en Fabian van de Nationale DenkTank de Dag van de Opknapper geïntroduceerd. Op deze dag zetten we reparatie even goed in het zonnetje. Dit evenement is een pilot om te zien of de Dag van de Opknapper een terugkerend fenomeen gemaakt gaat worden. Ook de Nederlandse Schoenmakers Vereniging steunt dit initiatief. 

De campagne wordt gevoerd met de volgende slogan:
“Op 16 januari knap ik mijn spullen op, gewoon bij de reparateur om de hoek!”

Verspreid over ontelbaar veel kasten in Nederland liggen tonnen aan spullen die wachten op een opknapbeurt. De Dag van de Opknapper is dé gelegenheid om die gescheurde broek, versleten schoen of die kapotte remkabels naar een kleer-, schoen- of fietsenmaker in de buurt te brengen.

Waarom is het zo goed om spullen te repareren?
We gooien ongelooflijk veel spullen weg, omdat ze versleten of kapot zijn. Deze spullen kunnen we beter repareren. Hierdoor hebben we minder grondstoffen en energie nodig voor nieuwe producten. Dit is vaak ook nog eens beter voor onze portemonnee!

Uit data blijkt dat:

 

Gerepareerd zouden kunnen worden, terwijl we dit nu weggooien. Dit is ongeveer de helft van alles wat we weggooien per jaar in Nederland. Dáár wil het initiatief “De dag van de reparatie” iets aan doen.
Op de dag van de Opknapper zal er via sociale media actie gevoerd worden waarbij klanten het aankoopbedrag van hun reparatie terug kunnen winnen . Leden van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging kunnen de poster hier downloaden op het ledendeel. Wel even inloggen natuurlijk!