Vier jubilarissen tijdens de CrispinusFamiliedag op 28 oktober 2018

Op zondag 28 oktober jl. tijdens de CrispinusFamiliedag zijn vier leden van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging in het zonnetje gezet. We hadden dit keer vier jubilarissen die de zilveren speld in ontvangst mochten nemen vanwege hun 25 jarig lidmaatschap van de vereniging.

De jubilarissen werden toegesproken door onze voorzitter André Buijs. Hieronder treft u de toespraak aan. Tevens kunnen de foto's hier bekeken worden.

Vanmorgen zijn we deze CrispinusFamiliedag op een andere manier begonnen dan gebruikelijk. Voor de eerste maal geen viering maar gestart in het Vikingmuseum. Daarmee had ik eigenlijk gedacht ik me vandaag niet officieel tot u zou richting. Voor een select gezelschap aanwezigen heb ik echter een bijzondere verrassing. De Nederlandse Schoenmakers Vereniging kent leden met een lange historie bij de vereniging en daarvan wil ik er graag een aantal in het zonnetje zetten.

Graag zou ik dan ook hier naar voren willen hebben:

- Gert en Jeanet Fahner van Schoenservice Fahner uit Meppel.
- Peter en Jolinde Dinkelberg van Gilde Schoenmakerij Dinkelberg uit Deventer
- Joep en Irma van den Berg van Schoenmakerij Joep van den Berg uit Berkel-Enschot
- Eddie en Ingrid Welkamp van de Kaplaars uit Aalten.

Schoenservice Fahner uit Meppel.
Volgens onze gegevens bent in 1990 lid geworden van één van de rechtsvoorgangers van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging. Maar het bedrijf dateert al van vele generaties terug. Al in 1785 startte de eerste generatie een schoenmakerij en we kunnen echt spreken van een familiebedrijf. U bent inmiddels de 8e generatie en ook uw zoon Tom de 9e generatie is inmiddels toegetreden tot het familiebedrijf. Het moet prachtig zijn om te weten dat het familiebedrijf dus voort gaat. En daarbij al weer 46 jaar in de stad Meppel. Een prachtig bedrijf op een mooie locatie.

U repareert niet alleen gewone schoenen maar ook wandel- en bergschoenen en ook voor de reparatie van rijlaarzen en orthopedische aanpassingen kan men in Meppel aan de Prinsenstraat terecht. Als motto gebruikt u: verbeter jezelf want al doende leert men. En het mooiste aan een reparatie vindt u om de schoen weer helemaal in originele staat terug te brengen. Kwaliteitsreparatie is dan ook iets wat u graag maakt.

Daarnaast bent u een actief lid van de vereniging. U bezoekt soms de regioavonden in de regio Noord, er zijn deelnames geweest aan de Vakwedstrijd, u doet mee aan de prijs enquête en bent vandaag hier op de CrispinusFamiliedag aanwezig. Vol trots mag ik u dan ook vandaag de Zilveren Speld uitreiken voor 25 jaar lidmaatschap.

Gilde Schoenmakerij Dinkelberg uit Deventer
U bent lid geworden in 1993 en dat is dit jaar dus precies 25 jaar geleden. De historie van het bedrijf gaat echter terug tot 1927. Vorig jaar vierde u dan ook het 90 jarig bestaan. Het is een bijzonder bedrijf bestaande uit een ambachtelijke schoenmakerij met daarnaast de combinatie van de verkoop van bijzondere Italiaanse dames en herenschoenen. Mode en reparatie kunnen elkaar soms bijten maar dat weet u uitstekend op te lossen. De reparatie wordt bij u op originele wijze uitgevoerd zodat de schoenen weer in oorspronkelijke staat worden hersteld. Inmiddels heeft bij u ook de opvolging zich aangediend en is uw zoon Maarten inmiddels werkzaam in het bedrijf.

U bent een actief lid van de vereniging. Zo werd u in 2008 genomineerd voor de Beste Schoenmakerij van Nederland en werd u uiteindelijk 3e van Nederland. U heeft dan ook al meerdere malen mee gedaan aan Vakwedstrijden, de prijs enquête en bent ook regelmatig aanwezig op regioavonden of thema bijeenkomsten. Daarnaast gelooft u in samenwerking. Bij de fusie was u van beide rechtsvoorgangers lid en al weer heel wat jaren behoort u tot de gezamenlijke inkoopcombinatie van de Vakgroep Schoenreparatie Specialisten.

Het is mij dan ook een eer om ook aan u vandaag de Zilveren Speld uit te reiken voor 25 jaar lidmaatschap.

Schoenmakerij Joep van den Berg uit Berkel-Enschot
Joep ook jij bent in 1993 lid geworden. En dit voorjaar bestond jouw zaak ook 25 jaar. Bijzonder is dat je al ondernemer werd toen je nog maar 21 jaar was. Ook bij jou zit het schoenmakersbloed in de familie alleen sloeg het een generatie over.

Joep we leerden jou echt kennen tijdens de wedstrijd voor de Beste Schoenmakerij van Nederland. In 2010 werd je 3e van Nederland. Wat toen opviel en nu nog steeds is dat je een heel eigen idee hebt van het werken in een Schoenmakerij. Het schoenmakerij gedeelte is om vooral goed en efficiënt te werken en het liefst zo dicht mogelijk bij de klant. Wel heb je in je winkel dan de balie wat hoger gemaakt zodat je toch nog wel eens iets kan laten liggen.

In 2012 hebben we je gevraagd om ook bestuurslid te worden van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging en samen de schouders eronder te zetten. Sinds 2014 ben je lid van de kassa commissie en daarmee één van de ontwikkelaars van het huidige NSV Kassa systeem. Na het vertrek van Peter Dekker naar Indonesië zelfs het eerste aanspreekpunt wat je eigenlijk niet helemaal wilde. Het gaat je echter prima af. Jij zorgt ervoor dat het systeem helemaal door en voor de schoenmaker is ontwikkeld en wordt doorontwikkeld. Zodat het vooral een belangrijke toevoeging in de Schoenmakerij is. Ook ben je onze Vicevoorzitter.

Ook jou mag ik vandaag een Zilveren Speld uitreiken voor 25 jaar lidmaatschap. En ik denk dat je waarschijnlijk de jongste drager ooit bent van deze speld.

De Kaplaars uit Aalten
Eddie ook jij bent lid geworden in 1993. Je was net een paar jaar eerder voor jezelf begonnen op ook een jonge leeftijd van 25 jaar. Via de Ormelstraat en de Dijkstraat kwam je uiteindelijk in 2012 op de prachtige locatie in de Haartsestraat aan de rand van het centrum van Aalten terecht waar niemand minder dan Floris van Bommel de winkel kwam openen. In de Haartsestraat vervult Ingrid een hele belangrijke rol voor het aannemen van de reparatie en de verkoop zodat jij met de schoenmakers zoveel mogelijk door kunt werken.

Eddie bij jou is kwaliteit van de reparatie en dat ook laten zien door het deelnemen aan Vakwedstrijden heel erg belangrijk. Zo heb je tijdens de Vakwedstrijden in Nederland vele malen prijzen behaald, prachtige prijzen in Wiesbaden en zelfs Zilver in Amerika. Met het bedrijf zijn jullie bij de Beste Schoenmakerij van Nederland 5e geworden in 2010 en 4e in 2011 en uiteindelijk gingen jullie er met de titel vandoor in 2013. Het bijzondere daarbij was dat er steeds ook iets gedaan werd met de opmerkingen van de jury om verbeteringen toe te passen. Daarnaast ga je vaak tot het uiterste om een reparatie met originele materialen te kunnen herstellen.

In 2015 ben je toegetreden tot het bestuur met als aandachtspunten vakmanschap en opleiding. Sinds enkele jaren ben je dan ook aanwezig als jurylid bij de Vakwedstrijden en heb je zelfs gastlessen gegeven op de opleiding. Dat lesgeven pas je ook toe in Aalten. Regelmatig is er een schoolklas te gast in jullie bedrijf. Dat zijn dan meteen klanten van de schoenmakerij voor het leven.

Eddie ook voor jou de Zilveren Speld voor 25 jaar lidmaatschap.