Van Beste Schoenmakerij naar Schoenmakerij van het Jaar

Oude opzet

De Beste Schoenmakerij van Nederland werd gestart in 2007 met als doel het imago van de schoenmakerij te verhogen. Aan de Beste Schoenmakerij van Nederland waren bepaalde eisen verbonden:

- Lid Nederlandse Schoenmakers Vereniging
- Verplichte deelname aan de vakwedstrijd in de categorie werkgevers/werknemers
- Geven van een sfeerimpresssie van de winkel door middel van foto's
- Presentatie van gevoerde reclame en promotie afgelopen 2 jaar
- Presentatie waarom het bedrijf de Beste Schoenmakerij van Nederland was
- Diende de rol van ambassadeur van het vak te kunnen vervullen

Vervolgens wordt er onaangekondigd een bedrijfsbezoek aan de schoenmakerij gebracht. Hierbij werd er gelet op:

- Inrichting
- Uitstraling van de winkel, assortiment en machinepark
- Kwaliteit van de reparatie op de plank
- Reclame, promotie, etaleren en presenteren in en buiten de winkel
- Toepassen gezonde en veilige werkprocessen
- Personeelsbeleid (voor zover er personeel is)

Aan de hand van de beoordeling van de eisen en het bedrijfsbezoek werden er een aantal schoenmakerijen genomineerd voor De Beste Schoenmakerij van Nederland en gefeliciteerd tijdens een felicitatietour langs de verschillende bedrijven. De uiteindelijke winnaar werd bekend gemaakt tijdens het Schoenmakersdiner of het NSV Plein. De winnaar ging er met de titel en de auto van Beste Schoenmakerij van Nederland vandoor. 

De winnaars en het archief van de wedstrijd van de afgelopen jaren is te vinden op de website 
www.besteschoenmakerij.nl 

Nieuwe opzet

In 2019 is het echter tijd om een nieuwe weg in te slaan. Zoals al aangekondigd tijdens het Schoenmakersdiner op 8 april 2018 vindt vanaf 2019 de verkiezing Schoenmakerij van het Jaar plaats. De basis hiervan is de gunfactor van de klant. Tevens wordt de deelname aan de wedstrijd eenvoudiger. Er is geen verplichting tot het meedoen aan de Europese Vakwedstrijd voor de Schoenmakerij en het insturen van een presentatie, maar met de mogelijkheid om actie te voeren door middel van sociale media en andere reclame mogelijkheden. U kunt meedoen door middel van commentaar of een review van de klant, een collega, de branche of door uzelf op te geven. Dit kan door middel van het formulier op de website schoenmakerijvhjaar.nl of door leuke berichten op social media. Gebruik hierbij voor de hashtag #schoenmakerijvhjaar en link door naar onze accounts via @schoenmakerjaar!

Hierbij dient u of degene die u aanmeldt antwoord te geven op de vraag: Mijn Schoenmakerij dient Schoenmakerij van het jaar te worden, want ......

Denk hierbij aan voorbeelden als:
- is de beste
- maakt mijn schoenen als nieuw
- verzorgd mijn schoenen met vakmanschap
- heeft lekkere koffie en een luisterend oor
- etc. etc.

​Vervolgens wordt er uit de aanmeldingen een voorselectie gemaakt door middel van internet onderzoek en de leukste aanmeldingen en opmerkingen. Een onaangekondigd bezoek in de zaak blijft onderdeel van de wedstrijd. De debetreffende schoenmaker dient een ambassadeursrol te kunnen vervullen en de zaak dient een rolmodel voor de branche te kunnen zijn. 

De wedstrijd Schoenmakerij van het Jaar heeft verschillende doelen:

- Imago van de schoenmakerij verhogen
- Publiciteit verhogen
- Meer klanten naar de schoenmaker
- Bestaande klanten vaker naar de schoenmaker
- Weggooi verdrag verminderen = duurzaam

Deze doelen willen we bereiken door middel van een social media campagne, denk hierbij aan Youtube, Instagram, Facebook etc., lokale media en in en buiten de winkel of het winkelcentrum. Gebruik bij social media de #schoenmakerijvhjaar, link naar ons twitter, facebook en instagram account @schoenmakerjaar zodat uw berichten voor ons ook goed vindbaar zijn

Door middel van een felicitatietour willen we alle genomineerden in het zonnetje zetten en onder de aandacht brengen van de media. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang Schoenmakerij van het Jaar noemen en een jaar lang het voorbeeld zijn voor de schoenmakerij. 

Divers promotiemateriaal, de voorwaarden en het aanmelden kunt u allemaal vinden op onze website www.schoenmakerijvhjaar.nl, neem ook eens een kijkje op onze social media kanalen:
facebook.com/schoenmakerjaar
twitter.com/schoenmakerjaar
instagram.com/schoenmakerjaar

En vergeet vooral niet #schoenmakerijvhjaar en @schoenmakerjaar te gebruiken!

Doet u ook mee? De wedstrijd is geopend!