Specialistisch Vakmanschap (SV) is de laatste tijd een aantal keer in de Tweede Kamer aan de orde geweest. De rol die SBB heeft komt daarbij niet altijd goed naar voren. Daarom besloot de sectorkamer SV de Tweede Kamer een brief te schrijven. De Kamercommissie OCW nodigde een delegatie van SBB uit om meer te komen vertellen.

Specialistisch vakmanschap krijgt de afgelopen tijd steeds meer aandacht en ook in de Tweede Kamer is de sector en het behoud van kleine unieke opleidingen aan de orde geweest. De rol die SBB hierin heeft komt daarbij niet altijd goed naar voren  en daarom besloot de sectorkamer Specialistisch vakmanschap via het bestuur van SBB de Tweede Kamer een brief te schrijven. De Tweede Kamercommissie OCW reageerde positief en nodigde een delegatie van SBB uit om 14 juni meer te komen vertellen.

De delegatie, geleid door directievoorzitter Hannie Vlug, gaf de commissie eerst een korte weergave van SBB in zijn geheel. Vervolgens kwamen onderwijs en bedrijfsleven uit de sectorkamer aan het woord. Voorzitter Margret Hoekenga –Idema en onderwijs lid Heleen van Baarsen gaven uitleg over de werkzaamheden van de sectorkamer en de behaalde successen van de afgelopen jaren. De presentatie werd afgesloten door SBB collega Rozemarijn van Deelen van het Meld- en expertisepunt Specialistisch vakmanschap die de rol en werkwijze van het Meldpunt toelichtte.

Na de presentatie was er uitgebreid tijd voor vragen en hier maakte Tweede Kamerleden René Peters (CDA), Zohair El Yassini (VVD), Paul van Meenen (D66) en Anne Kuik (CDA) dan ook goed gebruik van. Onderwerpen die onder andere ter sprake kwamen zijn:

  • logistiek rond kleine opleidingen en het tekort aan docenten
  • reisafstand en de bereidheid van studenten om die te overbruggen
  • kwaliteit en de bevoegdheid van docenten
  • de wet samenwerkingscolleges

Tot slot overhandigde Hannie de Didactief Speciaal over specialistisch vakmanschap aan de Tweede Kamer leden en nodigde zij hen uit voor een werkbezoek.

Ook de schoenherstellers maken deel uit van de Sectorkamer Specialistisch Vakmanschap.

Bron: SBB