Dag van de Ondernemer 2017 – Marijke Helwegen bedankt de schoenmakers ondernemers

Er bestaat voor alles een aparte dag: een Dag van de Bouw, Secretaresse dag, Moederdag. Maar er was nog geen ‘Dag van de Ondernemer’. En dit terwijl er in Nederland ruim 1,5 miljoen ondernemers zijn die met hun bedrijf van enorme toegevoegde waarde zijn voor ons land. Ondernemers creëren immers groei, banen en welvaart. Sinds 2016 is daarom elke derde vrijdag van november de Dag van de Ondernemer, een initiatief van MKB-Nederland. Op deze dag bedanken we ondernemers voor hun lef en doorzettingsvermogen en vieren we het ondernemerschap. Zij verdienen het om in het zonnetje te worden gezet.

Ook de Nederlandse Schoenmakers Vereniging vindt dat de ondernemers in de schoenmakerij respect verdienen voor hun ondernemerschap en vakmanschap. Daarom zal op 17 november 2017 de ambassadeur voor de Schoenmakerij Marijke Helwegen samen met de secretaris Margret Hoekenga-Idema een “bedanktour” rijden langs diverse ondernemende schoenmakers in het midden van het land.

Marijke Helwegen
Marijke Helwegen brengt haar schoenen regelmatig naar haar vaste schoenmaker in Baarn. Tijdens  één van deze bezoeken bedacht zij samen met de schoenmaker Onno Frijn: “Geef schoenen een Facelift”. Dan zijn ze weer heel lang prachtig. Bovendien vermindert dit de afvalberg en gaat verspilling tegen. Samen bedachten ze dat Marijke eigenlijk met elke schoenmaker op de foto zou moeten gaan, als gezicht van recyclen en vernieuwen. Zodat ze bij hen op de stoep in zo’n reclamebord aandacht kon vragen voor het probleem en de nieuwe manier van schoenen reinigen.

Idee in uitvoering
Wat begon als een grap is tot voering gebracht i.s.m. de Nederlandse Schoenmakers Vereniging. Er zijn inmiddels meerdere gezellige zondagmiddagen in Baarn geweest waarbij schoenmakers uit heel Nederland naar hun collega in Baarn kwamen voor een foto met Marijke Helwegen. Een middag met een hapje en een drankje en natuurlijk een fantastische groepsfoto. Ze is een enorme open persoonlijkheid die de vaak serieuze ambachtsmensen in een mum van tijd laat lachen op een foto. De schoenmakers dragen Marijke Helwegen inmiddels op handen. Marijke zelf heeft een hekel aan verspilling en is begaan met het milieu. Daarnaast heeft zij een enorme passie voor het ambacht. Zij is dan ook een prachtige ambassadeur voor de schoenmakers en er zijn al zo’n dertig schoenmakers waarmee ze samen op de foto is gegaan en voor de winkel op de stoep staat.

De schoenmakers dragen Marijke inmiddels op handen. Maar Marijke draagt de ambachtslieden en kleine ondernemers op handen. Zij zal een aantal van hen dan ook persoonlijk bedanken in hun zaak op De Dag van de Ondernemer 17 november 2017.

De route
De route is deze dag als volgt:
09.30 uur - De Vakschoenmaker, Nieuwstraat 36, Baarn
10.45 uur - Schoenmakerij de Gaard, Trootsterhof 9, Utrecht
12.05 uur - Schoenmakerij Hans Heine, Bankrashof 26 A, Amstelveen
13.15 uur - Hendrik's Ambachtelijke Vakschoenmakerij, Kastelenstraat 67 A, Amsterdam
14.10 uur - Vakschoenmakerij Stadionweg, Stadionweg 157, Amsterdam
15.40 uur - Hakky Ambachtelijke Schoenmakerij, Hilvertshof 2, Hilversum