Uitzending Business Class 8 oktober 2017

Zondag 8 oktober 2017 was Marijke Helwegen als ambassadrice van de de Nederlandse Schoenmakers Vereniging samen met schoenmaker Dimitri Waslander te zien in de uitzending van Business Class op RTL7.

Marijke vestigde de aandacht op het feit dat er veel te veel schoenen op de afvalberg belanden. Gemiddeld kopen we in Nederland drie tot vier paar schoenen per jaar. Dat betekent een jaarlijkse aanwas van 70 miljoen paar schoenen. Slechts 10 tot 15 miljoen paar daarvan wordt gerepareerd door een schoenmaker. De rest belandt gewoon in de vuilnisbak. 

Dat is ruim 50 miljoen paar gemiddeld per jaar. Een enorme afvalberg zeker als je dat gedurende een aantal jaren optelt. Heel veel daarvan kan vaak eenvoudig gerepareerd worden. Denk aan een losse hak of zool, een stiksel kapot maar ook een laars kan wijder of krapper worden gemaakt. Of zelfs gewoon goed reinigen. We kennen het allemaal wel, met je nette schoenen door een blubberplas, een avondje stappen, naar een festival of gewoon spetters in de keuken. Vieze schoenen en hardnekkige vlekken kunnen ook weer prachtig opgeknapt worden. Veel mensen weten niet dat schoenen gerepareerd kunnen worden en dat er tegenwoordig zelfs speciale apparatuur is om schoenen mee te reinigen. Sterker nog veel consumenten kennen de schoenmaker niet meer. En het is een prachtig ambacht waarvan er helaas door verminderde instroom nog zo’n 600 van zijn in Nederland.

Marijke Helwegen vindt het heel jammer dat er zoveel wordt weggegooid en roept iedereen op de schoenen een "Facelift" te geven.

Dimitri Waslander liet zien hoe schoenen tegenwoordig professioneel gereinigd kunnen worden. Niet alleen schoenen maar ook sneakers kunnen op deze wijze eenvoudig gereinigd worden.

Zoek uw erkende schoenmaker aangesloten bij de Nederlandse Schoenmakers Vereniging hier.

Bekijk hier het item met Marijke Helwegen in Business Class