Een eventuele verhoging van de btw treft veel ondernemers negatief. Dat zegt Michaël van Straalen, de voorzitter van MKB-Nederland in een brandbrief aan de vier kabinets-onderhandelaars. Hij dringt er met klem op aan het plan te heroverwegen.

Een artikel in de Telegraaf van maandag heeft grote onrust veroorzaakt bij veel ondernemers in diverse sectoren. De krant schrijft dat het plan op de formatietafel ligt het verlaagde btw-tarief van 6 procent te verhogen tot 8 procent.

Van Straalen wijst de onderhandelaars er met nadruk op dat deze potentiële btw-verhoging ondernemers negatief kan treffen. Het grijpt in op die producten en diensten waar alle mensen gebruik van maken, vaak dagelijks. Het duurder maken van deze producten en diensten leidt naar alle waarschijnlijkheid tot een daling van de omzet en afnemende werkgelegenheid. Gevolgen waarop niemand zit te wachten. Daarbij is van groot belang dat het in veel sectoren gaat om werkgelegenheid voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Een ander ongewenst effect is het weglekken van klandizie over de grens. Producten en diensten in Nederlands worden dan duurder bij ons dan in België of Duitsland. Buitenlandse ondernemers profiteren dan van deze verhoging.

Er zijn twee soorten laag btw-tarief: 
goederen, onder meer levensmiddelen en boeken, en 
diensten als de kapper, de fietsenmaker, de schilder, stucadoor, cultuur en recreatie en horeca.

Bron: MKB-Nederland