Eén inlogmiddel voor ondernemers

Ondernemers hebben straks nog maar één inlogmiddel nodig om zaken als belastingen, subsidies, voertuigoverschrijvingen en wijzigingen in het Handelsregister te regelen. Op initiatief van het ministerie van Economische Zaken hebben de Belastingdienst, het UWV, de dienst voor wegverkeer RDW, de Kamer van Koophandel, Dienst Uitvoering Onderwijs, de Gemeente Den Haag en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hierover afspraken gemaakt.
 
eHerkenning
Op dit moment hebben overheidsorganisaties het identificeren van zakelijke transacties nog op verschillende manieren geregeld. Ondernemers moeten dan telkens inloggen met een aparte gebruikersnaam en wachtwoord. Voor zakelijke transacties met de overheid worden deze inlogmiddelen op termijn vervangen door eHerkenning, waarbij een sms als extra verificatie vereist is. Ondernemers besparen daarmee kosten, bijvoorbeeld omdat ze minder vaak een bezoek hoeven te brengen aan een overheidsloket of omdat de ondertekening van veel documenten straks digitaal kan in plaats van fysiek. Dat scheelt bovendien reistijd of koerierskosten.
 
Minder lasten
Bedrijven kunnen vanaf oktober gefaseerd gebruik gaan maken van het inlogsysteem eHerkenning om zakelijke gegevens te wijzigen, zoals de aangifte omzetbelasting. Bestaande zakelijke inlogmiddelen worden op termijn afgeschaft. "Het kabinet zet zich sinds de start in voor het verminderen van de lasten- en regeldruk voor ondernemers", aldus minister Kamp van Economische Zaken. "De samenwerking met overheden en bedrijfsleven aan één digitale identificatie is daarbij een volgende belangrijke stap. eHerkenning maakt het ondernemers makkelijker en bespaart hen in de toekomst veel geld."
 
De nieuwe online identificatie kost ondernemers jaarlijks niet meer dan enkele tientjes, afhankelijk van de leverancier. Betalen voor een digitale sleutel is niet nieuw, denk bijvoorbeeld aan de kosten die elke burger maakt voor een identiteitskaart of paspoort.

Bron: VNO-NCW