Dreigende sloop gebouw oude Vakschool Den Haag

Laten wij ons eerst even aan u voorstellen, wij zijn: Jan Booster, Philip Kalkman, Kees van Dalen en Henny Duyvestein.

Wij  hebben onze schoenmakers opleiding gevolgd op de Haagse Schoenmakers Vakschool aan de Crispijnstraat in Den Haag rond de jaren 1960, in 1967 is de school gesloten wegens een tekort aan leerlingen die de opleiding wilde volgen. Een opleiding die bestond uit het vijf dagen naar school gaan waar je kennis kreeg in het maken van schoenen repareren, ontwerpen en verkopen, handelskennis en boekhouden, een uniek iets in die jaren, zeker als je naderhand de opleiding bekijkt welke toen uiteen werd gerukt.

Deze school werd een historisch pand nadien waar diverse activiteiten in plaats vonden, nu zijn er plannen om dit gebouw te slopen voor nieuwbouwappartementen, maar de bewoners van de Crispijnstraat komen in opstand en pikken dit niet.

Voor ons was dit het moment nu wij alle de zestigjarige leeftijd zijn gepasseerd, om terug te blikken wat deze school voor ons betekend heeft op ons verdere levensloop. Een avond samen hebben wij herinneringen op gehaald en zijn nadien naar de school gegaan waar wij  foto’s van ons en het gebouw hebben genomen, een herinnering welke we willen delen met anderen die deze school ook als opleidingsbasis hadden. Om naar de Vakschool te komen hebben wij menig kilometer op de fiets afgelegd, Jan Booster trapte per dag 50 kilometer vanuit Maassluis, Kees en Henny sloten zich halverwege de rit aan, om gezamenlijk naar Den Haag te fietsen.

De school, in onze ogen de kweekvijver voor de schoenenbranche, waar les werd gegeven door leraren dhr. Toet, dhr. Stofregen en directeur Schmall. Vanuit de school werden wij bewonderd door flirtende buurmeisjes, welke iedere dag vanuit het vensterraam warme blikken op ons wierpen.
Met medeleerlingen zoals Willie Bloom , Aad Bik, Hans Vermeer ,Aad Zee, Henk Hoek en noem maar op volgden wij de lessen, in het laatste jaar als gezamenlijke klas.

Allemaal zijn we geslaagd ,waarna wij de praktijk in gingen als leerling, Flip en Jan in de reparatie sector, Kees en Henny in de orthopedie.

De Haagsche Schoenmakers Vakschool was ons fundament voor wat wij verder deden in ons leven.
Wil je meer weten hoe het verder met ons is gegaan, mail dan je vraag naar hennyduyf@hotmail.com of janelly@kabelfoon.nl