Volop perspectief voor specialistisch vakmanschap

Zandtovenaar Gert van der Vijver opent het evenement door op sprookjesachtige wijze met zand en licht een reeks specialistische beroepen uit te beelden. Vervolgens passeren uiteenlopende programmaonderdelen de revue. Zo presenteren vier vakmensen een casus uit de praktijk van lijstenmakers, landmeters, groen erfgoed en vormenmakers. Ook discussiëren de deelnemers over enkele stellingen. Jenny Doest en Hans Koole kijken terug op SOS Vakmanschap, de voorloper van het Meld- en expertisepunt. En met Eppo Bruins, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, neemt ook de politiek deel aan de discussies.

Echt relevant

Michaël van Straalen is voorzitter MKB-Nederland, vicevoorzitter SBB en boegbeeld van het Meld- en expertisepunt. “Specialistische beroepen zijn ontzettend belangrijk”, vindt Van Straalen. “In zowel maatschappelijke als economische context zijn ze echt relevant. Het is goed dat we met elkaar een vuist maakten. In de zeven sectorkamers en onze eigen achtste sectorkamer hebben we de kleine opleidingen hier in huis weten te borgen. Nu zijn we in een volgende fase, waarin we in overleg met het ministerie van OCW de opleidingen die ter discussie staan echt kunnen borgen. Specialistische beroepen hebben de toekomst en bieden veel perspectief.”

Troon

Een blikvanger in de zaal is de houten troon van de zeventienjarige student Tijmen Braakman van ROC van Twente. Hij maakte de troon op verzoek van WorldSkills Nederland, dat op Prinsjesdag de mbo-opleidingen en het vakmanschap onder de aandacht wilde brengen. Dat lukte, want bijvoorbeeld minister Jet Bussemaker die op de troon plaatsnam was volop in de media. “Ik heb deze troon gerestaureerd met historisch bouwmateriaal, waaronder een 250 jaar oud kerkinterieur”, legt Tijmen uit. “Voor de kroon en de teksten gebruikte ik een computergestuurde freesmachine. Mijn volgende droom is de restauratie van een houten spoorwagon.”

Aparte tak van sport

Margret Hoekenga, voorzitter van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging en vicevoorzitter van de sectorkamer Specialistisch vakmanschap, benadrukt het belang van deze sectorkamer en het meldpunt. “Specialistisch vakmanschap vind je overal in onze maatschappij. Maar het is een heel aparte tak van sport die vraagt om een specialistische benadering. Aan de ene kant zijn er enorme kansen en aan de andere kant continu bedreigingen. We moeten het samen doen.”

 

Bron: SBB