Meest gestelde vragen over het nieuwe pensioen

NSV Nieuws van 29-05-2024

Wat blijft hetzelfde in het nieuwe pensioen?

Werknemers krijgen pensioen zo lang ze leven. Ook blijven werkgever en werknemer samen geld opzijzetten voor het pensioen. Dit is wettelijk verplicht. De werknemer bouwt zo aan een aanvullend inkomen bovenop de AOW, het basispensioen van de overheid.

Wanneer gaat het nieuwe pensioen in?

Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 de tijd om de nieuwe regels in te voeren. Pensioenfonds Detailhandel wil op 1 januari 2026 de overstap maken.

Met welke kosten en operationele veranderingen moet rekening worden gehouden?

Kosten en operationele veranderingen zijn onder andere afhankelijk van de keuze voor de pensioenregeling die werkgeversen werknemersorganisaties (sociale partners) maken. Namelijk: de solidaire of flexibele premieregeling.

Wanneer is de keuze bepaald voor de solidaire of flexibele regeling? Wat zijn de verschillen?

De sociale partners van Pensioenfonds Detailhandel kiezen uit een zogeheten solidaire of flexibele premieregeling. Beide regelingen lijken sterk op elkaar, echter bij de solidaire premieregeling wordt iets meer vanuit het collectief gedacht. De flexibele premieregeling biedt iets meer ruimte voor individuele beleggingskeuzes van een werknemer die pensioen opbouwt. Inmiddels is gekozen voor de solidaire regeling.

Blijven de huidige gepensioneerden in de huidige regeling?

Alle deelnemers van Pensioenfonds Detailhandel gaan over naar het nieuwe pensioen, dus ook gepensioneerden.

Bron: De Werkgever, Pensioenfonds Detailhandel (https://pensioenfondsdetailhandel.nl/content/publications/De-Werkgever-2024-nr-20.pdf)

logo pensioenfonds logo pensioenfonds