Snapt 'Den Haag' hoe belangrijk ondernemerschap is?

NSV Nieuws van 17-11-2023

Voor het achtste jaar op rij viert Nederland op de derde vrijdag in november, dit jaar de 17e, de Dag van de Ondernemer. Het is een dag waarop we het ondernemerschap in ons land vieren en onze waardering tonen voor die vele duizenden mkb-ondernemers die elke dag opnieuw hun nek steken, risico nemen, een cruciale bijdrage leveren aan economie en werkgelegenheid, aan innovatie en de grote transities én ook maatschappelijk meer dan hun deel doen, start Jacco Vonhof zijn nieuwe blog.

Belang van ondernemerschap wordt onderschat

Het blijft nodig dat steeds weer onder te onderstrepen, want het belang van dat ondernemerschap wordt te vaak onderschat en voor lief genomen. Alsof het iets vanzelfsprekends is dat niet stuk kan. Maar dat kan het natuurlijk wel. Je kunt ondernemerschap wel degelijk bemoeilijken, ontmoedigen, soms onmogelijk maken zelfs.

Bedrijven zijn opnieuw de klos

Dat was het eerste waar ik aan dacht toen ik de doorrekeningen van de diverse verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau vorige week zag. Bedrijven zijn opnieuw de klos, concludeerde een grote krant en het verrast al bijna niet eens meer. Als het om bedrijven gaat, dan kan er kennelijk altijd nog wel een onsje bij. De lasten voor ondernemers verhogen valt politici in elk geval minder zwaar dan snijden in eigen (overheids)vlees, want daarover lees ik bar weinig terug.

Weinig oog voor verdienvermogen

Weinig oog is er in al die programma’s sowieso voor het toekomstig verdienvermogen van ons land. Zonder aanvullend beleid blijft de economische groei in de verschillende verkiezingsprogramma’s gemiddeld op een magere 1 procent steken.

Snappen ze in Den Haag hoe belangrijk ondernemerschap is

Dat opgeteld bij de voorgestelde lastenverzwaringen voor bedrijven, oplopend tot wel 25 miljard, en bezuinigingen op bijvoorbeeld innovatieregelingen en het Groeifonds, doet bij mij de vraag rijzen of ze in Den Haag wel snappen hoe de economie werkt, en hoe belangrijk gezond en bloeiend ondernemerschap is voor álles en iedereen in dit land. Alleen een ondernemend land kan maatschappelijke vraagstukken als verduurzaming met succes van een antwoord voorzien. Het zijn ondernemers die innoveren, niet de overheid.

Waardering extra uitdragen

Het belang van en waardering voor het ondernemerschap in ons land gaan we vrijdag, een paar dagen voor de verkiezingen, dus nog eens extra uitdragen. Dat doen we door het hele land: met gemeenten, branche- en andere organisaties die activiteiten organiseren ondernemers in het terechte zonnetje te zetten. We komen naar buiten met onderzoeksresultaten over hoe groot die maatschappelijke waarde van ondernemers wel niet is.

Groot aantal politici op bezoek bij een ondernemer

Ook gaat, zoals elk jaar in het kader van de Dag van de Ondernemer, een groot aantal bewindspersonen, Kamerleden en Europarlementariërs bij ondernemers op bezoek. Belangrijker dan ooit is dat ze daarvan ook wat mee terug nemen en dat hun waardering voor het ondernemerschap niet tot deze dag beperkt blijft.

Deze blog is ook verschenen op De Ondernemer (https://www.deondernemer.nl/blog/jacco-vonhof-mkb-nl-snappen-ze-in-den-haag-wel-hoe-de-economie-werkt~f939b4f)

Bron: MKB-Nederland (https://www.mkb.nl/blog/snapt-den-haag-hoe-belangrijk-ondernemerschap)

Schermafbeelding 2023-11-17 154317 Schermafbeelding 2023-11-17 154317