Terugblik op de NSV dag bij de Orchideeën Hoeve

NSV Nieuws van 18-09-2023

De NSV-dag werd dit jaar gehouden op 17 september 2023. De bestemming was deze keer De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest.

De dag werd gestart met koffie/thee en gebak. Daarna werden we in het Jungletheater verwacht voor een exclusieve show voor ons gezelschap. Daar werd door de “Freek Vonk van Luttelgeest” van alles verteld over de dieren uit de collectie van de Orchideeën Hoeve. De dieren zelf waren er ook bij en konden uitgebreid worden bekeken en aangeraakt worden voor wie dat wilde. Zo hebben we kennis gemaakt met een baardagame en een wurgslang. We weten nu het verschil tussen een mannetje en een vrouwtjes schildpad en ook de vogelspin kwam wel heel dichtbij. Bijzonder was de flappentak die zich voordeed als een schorpioen.

In het Jungletheater was ook tijd voor een speciaal moment, de uitreiking van een zilveren speld voor de heer Johan van Noorden.

Johan van Noorden startte in 1986 zijn zaak ’t Schoenlappertje aan het Gildeplein in Purmerend. De zaak werd geopend door zijn destijds 5-jarige zoon Floris. In  1993 trad hij toe tot het bestuur van de OndernemersUnie in het Schoenambacht. Ook ten tijde van de fusie was hij bestuurslid en ging na de fusie over naar de nieuwe Nederlandse Schoenmakers Vereniging.

Johan is voor beide besturen jarenlang lid geweest van de commissie Schoenmakerij van het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Daarnaast was hij een hele actieve vertegenwoordiger voor de regio Noord-Holland. Hij zorgde er altijd voor dat er een groot aantal schoenmakers bij elkaar kwamen.

In het bestuur van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging is Johan gebleven tot de ALV in 2013. Dus alleen al in het bestuur heeft hij 20 jaar doorgebracht. Zelf vond hij het toen tijd voor een nieuwe generatie en wilde het wat rustiger aan gaan doen. Maar van pensionering was nog geen sprake, op 31 december 2021 heeft de heer Johan zijn zaak overgedragen aan misschien wel zijn grootste trots zijn zoon Floris die vanaf 2008 al een eigen zaak had. ’t Schoenlappertje in Purmerend ging nog korte tijd verder als filiaal van Schoenmakerij de Saen in Assendelft. Inmiddels is Johan echt met pensioen en is nog wel regelmatig bij zoon Floris in Assendelft te vinden.

Na de show met de uitreiking van de bijzondere onderscheiding, kon iedereen genieten van een adembenemende natuurbeleving. In het geheel overdekte park (25.000 m2) werden we dwars door de tropische natuur geleid over kleine rots paadjes en houten bruggetjes langs riviertjes en watervalletjes. Onderweg waren er allerlei planten en dieren te zien zoals verschillende vogels, tropische vlinders, bijzondere vissen, stokstaartjes, diverse aapjes, allerlei kleine jungledieren, flamingo’s, ooievaars, alpaca’s en ezeltjes. Waarvan de vissen, en de Lori’s mochten worden gevoerd. De wandeling eindigde in de zwevende bloementuin die volhing met duizenden fuchsia’s, begonia’s, geraniums en vlijtige liesjes.

Daar werd ook de dag afgesloten met een aangeklede borrel in Bistro “de Sakura” onder de zwevende bloementuin.

Het was een zeer geslaagde dag. De Orchideeën Hoeve is zeker een aanrader voor ieder die deze dag niet met ons samen kon beleven. Nieuwsgierig? Neem een kijkje op www.orchideeenhoeve.nl (https://www.orchideeenhoeve.nl)

Zie ook de foto’s op de pagina: CrispinusFamiliedag/NSV-dag (https://www.schoenmaker.nl/tp-32062-2/crispinus)

DSC09948 DSC09948
DSC09957 DSC09957
DSC09996 DSC09996
DSC00034 DSC00034
DSC00056 DSC00056
DSC00131 DSC00131
DSC00228 DSC00228
DSC00227 DSC00227