Akkoord "Amerikaanse muziek" verlengd

NSV Nieuws van 08-09-2023

De toeslag voor het gebruik van muziek uit landen buiten de EU zoals de VS blijft volgend jaar ongewijzigd 26,6 procent. Dit zijn Sena, die de rechten regelt van muzikanten en producenten, en VNO-NCW en MKB-Nederland overeengekomen.

Het Europese Hof van Justitie heeft in 2020 heeft bepaald dat lidstaten niet voor zichzelf mogen beslissen of er wel of niet auteursrechten moeten wordt betaald voor landen buiten de EU, ook als is geregeld dat deze landen niets afdragen aan Europese producties en muzikanten. Horecagelegenheden, winkeliers, verzorgingshuizen, ziekenhuizen, bioscopen, sportverenigingen enz. moeten hierdoor veel meer betalen voor muziek in hun bedrijf.

Sena, het bedrijfsleven en de Nederlandse staat blijven lobbyen in Brussel om de richtlijn zodanig aan te passen dat lidstaten zelf mogen beslissen of zij al dan niet wederkerigheid opnemen als vereiste in het auteursrecht. » Bekijk FAQ�s van muziekgebruikers op de website van SENA (https://sena.nl/nl/faq?keyword=&target=users&category=)

Via de Nederlandse Schoenmakers Vereniging kunt u gebruik maken van een kortingsregeling op de vrijwillige aanmeld tarieven van Sena van 19,5 % korting bij facturatie via de vereniging. Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat: info@schoenmaker.nl (mailto:info@schoenmaker.nl)

Bron: SENA

Logo SENA Logo SENA