STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

NSV Nieuws van 15-06-2022

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. U kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

In de aanvraagperiode mei-juni is geen STAP-budget meer beschikbaar. U kunt weer een aanvraag indienen vanaf vrijdag 1 juli 2022 om 10:00 uur. 

Meer kansen op de arbeidsmarkt door opleiding

Met het geld uit het STAP-budget kunt u een opleiding, training of cursus volgen. De overheid wil dat u als werkende of werkzoekende kunt beslissen over uw ontwikkeling tijdens uw loopbaan. Zo heeft u meer kansen om uw baan te houden of om een nieuwe baan te vinden. 

STAP-budget aanvragen

U kunt als werkende of werkzoekende 1 keer per jaar het STAP-budget aanvragen (https://www.stapuwv.nl/login) via Stapuwv.nl. Elke 2 maanden start een aanvraagperiode. Is het geld van een periode op als u een aanvraag wilt doen? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.  

Voorwaarden STAP-budget

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het aanvragen van STAP-budget. Bijvoorbeeld dat u 18 jaar of ouder bent en dat u nog geen AOW ontvangt. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. De aanvraag dient minimaal 4 weken voor de start van de opleiding aangevraagd te worden. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. 

Stap ontwikkeladvies

Heeft u een opleiding van maximaal MBO2-niveau afgerond, en bent u op zoek naar een geschikte opleiding? Dan kunt u gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur. Als u ook echt een opleiding gaat volgen, dan kunt u daarvoor mogelijk gebruik maken van het STAP-budget. Dat betekent dat u maximaal € 1000 per jaar kunt aanvragen om die opleiding te doen.

U kunt zelf een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf benaderen: sinds 1 april 2022 kunnen loopbaanadviseurs deelnemers registreren die bij hen een ontwikkeladviestraject gaan volgen. De loopbaanadviseurs kunnen sinds 1 mei 2022 de subsidie voor het ontwikkeladvies aanvragen bij UVB via het aanvraagportaal van Mijn Uitvoering Van Beleid (https://www.mijnuitvoeringvanbeleidszw.nl/runtime/server/session/login.html) van het ministerie van SZW. Er zijn 15.000 ontwikkeladviezen voor € 700 per advies beschikbaar. 

Omscholen en baan houden of wisselen

Als u zich laat om- of bijscholen kunt u voorkomen dat u uw baan verliest. Ook heeft u meer kans om een andere baan te vinden. Werk verandert namelijk snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwijnen er banen. Terwijl er in de zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn.

Als u een zwaar beroep heeft, bijvoorbeeld in de bouw, kan omscholing helpen om van baan te wisselen. Zo kunt u op een gezonde manier de AOW-leeftijd bereiken.

Meer informatie voor opleiders

Een STAP-budget aanvragen kan alleen als de scholingsactiviteiten in het scholingsregister staan. Opleiders kunnen voor meer informatie over het scholingsregister (https://www.stapvooropleiders.nl/) terecht bij DUO. 

Afschaffing fiscale aftrek scholingskosten

Het STAP-budget is een nieuwe regeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om  scholingskosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Sinds die datum is dat niet meer mogelijk. 

De overheid wil scholing voor een brede doelgroep mogelijk maken.  Daarom is per 1 maart 2022 het STAP-budget gestart. Via STAP kunnen volwassen werkenden of werkzoekenden jaarlijks maximaal € 1.000 financiële hulp krijgen om scholing te betalen. Anders dan bij de vroegere belastingaftrek voor scholingskosten, hoeven mensen geen bedrag meer voor te schieten. Dat kan een voordeel zijn voor mensen met lagere inkomens en voor ouderen.

Bron: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven-lang-ontwikkelen/leven-lang-ontwikkelen-financiele-regelingen/stap-budget)

Rijksoverheid-logo Rijksoverheid-logo