Informatie over zonnepanelen en uw verzekering

NSV Nieuws van 27-05-2022

SuperGarant is er niet alleen voor uw verzekeringen, zij adviseren u ook over het voorkomen van schades als gevolg van brand, inbraak of ziekteverzuim. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen, zeker als het voorkomen van een schade relatief eenvoudig is. In dit bericht vertellen ze u hier graag meer over, zodat u, uw bedrijf en uw medewerkers zo goed mogelijk beschermd zijn.

Veiligheid voorop bij het plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn populair en niet alleen bij particulieren. Steeds vaker kiezen ook ondernemers ervoor zonnepanelen op het dak van hun pand te leggen. Bent u van plan om over te stappen op zonne-energie? Neem dan altijd vooraf contact op met de adviseurs van SuperGarant. Zij weten waar u op moet letten als het gaat om veiligheid en wat de gevolgen kunnen zijn voor de verzekering. 
De afgelopen jaren zijn er best veel schades ontstaan door zonnepanelen. De meest voorkomende is brand. Wij geven u 3 belangrijke tips waarop u kunt letten:

1. Kies een gecertificeerde installateur
Een zonnepaneleninstallatie is als het ware een kleine elektriciteitscentrale op uw dak. Daar zitten risico’s aan vast. Daarom is het ontzettend belangrijk om een gecertificeerde zonnepanelen installateur in te schakelen voor een veilige montage en aansluiting. Kijk naast certificering ook naar ervaring. 

2. Ga voor een veilig installatiesyteem
Uit onderzoek blijkt dat branden op daken met zonnepanelen voornamelijk bij indaksystemen ontstaan. Hierbij liggen de zonnepanelen niet op de dakpannen, maar direct op de dakconstructie. Die is vaak niet bestand tegen zeer hoge temperaturen. Bij opdaksystemen vormen de dakpannen een brandwerende laag. 
Bij zonnepanelen op een plat dak vormen er andere factoren gevaar zoals: heeft u de juiste (brandwerende) dakbedekking en kan de dakconstructie het gewicht aan. Laat daarom altijd vooraf een expert uw dak beoordelen. SuperGarant werkt samen met een partij die deze inspectie voor u kan uitvoeren.

3. Onderhoud de panelen jaarlijks
Het is verstandig minimaal één keer per jaar de panelen te reinigen. Door ze schoon te houden leveren de panelen maximaal op. Door te controleren op beschadigingen voorkomt u bovendien dat er brandgevaar optreedt. Laat eens in de 3 jaar de gehele installatie door een erkend bedrijf inspecteren. Zo’n controle heet een SCIOS Scope 12 keuring. Ook hierover kunnen de medewerkers van SuperGarant u adviseren. 

Verzekeren
Zonnepanelen kunnen meeverzekerd worden op uw opstalverzekering of op uw huurdersbelangverzekering.  Het beste is om voor aanschaf contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. Zeker met brandgevaarlijke isolatie kan een verzekeraar afwijzend tegenover het meeverzekeren staan. Dan is het beter dat we hier samen van tevoren naar kunnen kijken. 

Voor meer informatie of advies bel naar 070 3204680 of mail naar info@supergarant.nl (mailto:info@supergarant.nl)

Bron: Supergarant
 

Supergarant groep Supergarant groep