Activiteitenoverzicht Lokaal Retailbelang

NSV Nieuws van 18-05-2022

Winkeliers in Nieuwegein kunnen weer meepraten over bereikbaarheid 

Lokaal Retailbelang werd via het Vakcentrum ingeschakeld om winkeliersvereniging Muntplein te ondersteunen richting de gemeente Nieuwegein.  De gemeente is voornemens een knip aan te leggen in de Batauweg, een zeer belangrijke verkeersader die ervoor zorgt dat het winkelcentrum goed bereikbaar is. De voorgestelde knip zou er toe leiden dat het winkelcentrum erg slecht bereikbaar wordt, hetgeen tot grote omzetverliezen zal gaan leiden en wellicht leegstand tot gevolg zal hebben. Ondanks dat het bestuur van de winkeliersvereniging regelmatig contact met de gemeente had inzake KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen) waren zijn niet gekend in deze ontwikkelingen. 
De gemeente spreekt dit tegen, immers het had in het plaatselijke krantje gestaan en het was uitvoerig in de gemeenteraad besproken, omdat er sprake was van een onveilige situatie. Het bestuur erkent dat er iets aan de situatie gedaan moet worden, maar het voorstel dat nu voor ligt is desastreus voor de ondernemers. Een gesprek met de wethouder in het bijzijn van een vertegenwoordiger van Lokaal Retailbelang heeft ervoor gezorgd dat de winkeliersvereniging voortaan nauw betrokken gaat worden bij de plannen, dat het voorliggend plan nog aangepast kon worden en dat zij haar inbreng mag doen. Intussen heeft de gemeente een extern bureau aangesteld en is een participatietraject opgezet, waarbij alle betrokkenen voor zijn uitgenodigd. Het bestuur heeft er nu een beter gevoel bij, maar zal zeker Lokaal Retailbelang weer inschakelen, mocht het proces toch niet naar wens lopen. 

Meer informatie: Irma Talens
M +31 (0) 6 228 840 76
E  irmatalens@lokaalretailbelang.nl

Actualisatie detailhandelsvisie Kampen

Processen kunnen soms erg lang lopen. In januari 2021 heeft Lokaal Retailbelang samen met lokale organisaties zoals Binnenstadondernemers Kampen, Vereniging Vastgoedeigenaren Binnenstad Kampen, KHN, MKB Nederland regio Zwolle en ondernemersvereniging Melmerpark met succes ingesproken in de gemeenteraad van Kampen om ongewenste ontwikkelingen op het bedrijventerrein Melmerpark tegen te kunnen houden en het verzoek gedaan tot een volledige actualisatie van het detailhandelsbeleid. 
Intussen zijn we ruim een jaar verder, zijn er allerlei deelonderzoeken door diverse bureaus gedaan en wordt nu het proces in gang gezet om tot een volledige actualisatie van de detailhandelsvisie te komen. Hierbij wordt specifieke aandacht gegeven aan de ontwikkelingen in de retail (inclusief corona en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne), maar ook voor de ontwikkelingen in Kampen-Zuid (woningbouwopgave) en Europarcs (toerisme). Daarnaast is ook de vraag gesteld om meer duiding ten aanzien van Melmerpark in relatie tot de binnenstad te geven. 
Lokaal Retailbelang neemt samen met de centrummanager zitting in een werkgroep en er zal een klankbordgroep komen, bestaande uit een bredere vertegenwoordiging van de betrokken stakeholders. 

Meer informatie: Irma Talens
06 228 840 76
irmatalens@lokaalretailbelang.nl


Bezoekers, Bereikbaarheid en Beleid!

Van je bezoekers moet je het hebben! Daarom is bereikbaarheid en gemak essentieel voor winkelondernemers.
Lokaal Retailbelang heeft succesvol mogen bijdragen aan discussies met gemeenten over bereikbaarheid. Wij noemen: het idee van éénrichtingsverkeer in Ridderkerk en Ouder Amstel. En het afsluiten van de winkelstraat in Hazerswoude. Onze rol hierbij is dat wij kennis en evenwicht brengen in discussies met gemeenten.
Samen met de lokale winkeliersverenigingen hebben we gesprekken gevoerd met betrokken ambtenaren, om zoveel mogelijk duidelijk te maken dat verandering in bereikbaarheid, effect heeft op de bezoekers en omzetten.
Resultaat? In alle drie de gemeenten zijn de plannen terug genomen, en gaat men beter met ondernemers om tafel!

Meer informatie: David Lansen
06 16072432
davidlansen@lokaalretailbelang.nl

Gemeenten sporen provincie Flevoland aan
Vanuit provincie Flevoland nog geen urgentie wordt ervaren voor het belang van winkelgebieden. Dat was de conclusie van een de netwerkbijeenkomst voor winkelgebieden in de provincie op 7 april jl. Dit terwijl de winkelgebieden in Flevoland zich juist extra moeten profileren vanwege het ontbreken van historie als aantrekkelijk verblijfsgebied. De aanwezigen werden dan ook opgeroepen om deze urgentie bij de provincie nadrukkelijk onder de aandacht te blijven brengen.
De gemeenten gaan de provincie aansporen. Daarbij gesteund door het voorbeeld van de samenwerking en de stappen die zijn gemaakt in Emmeloord. De transformatie van een redelijk anoniem en ‘grijs’ winkelgebied naar het aantrekkelijke verblijfsgebied in Emmeloord waar ook gezellig uitgaan een impuls heeft gekregen. Het winkelgebied in Emmeloord is aantrekkelijk en kent meerwaarde door ook veel kwalitatieve ondernemers. Een bijkomend effect is dat bedrijven van elders of buiten het centrum zich inmiddels in het centrumgebied willen gaan vestigen. 

Meer informatie: Albert Stadman
06 50424909
albertstadman@lokaalretailbelang.nl

19 mei Drentse netwerkbijeenkomst winkelgebieden

Lokaal Retailbelang organiseert samen met Retailagenda Drenthe en de gemeente Emmen een netwerkbijeenkomst over en voor winkelgebieden. Na een lunchloop door Emmen wordt ingegaan op de centrumaanpak en het detailhandelsbeleid van Emmen en het Versterken van de Retailorganisatie in Drenthe. 

Meer informatie: Albert Stadman
06 50424909
albertstadman@lokaalretailbelang.nl

Bron: Lokaal Retail belang

logo lokaal retailbelang logo lokaal retailbelang