Corona update - Licht aan het einde van de tunnel

NSV Nieuws van 19-04-2021

Beste leden,

Er lijkt licht aan het einde van de tunnel te komen voor wat betreft het openen van de niet essentiële winkels en daar valt onze verkoop ook onder.

Ook vandaag zijn er weer diverse besprekingen geweest tussen de vertegenwoordigers van de winkels, MKB-Nederland en het ministerie van Economische zaken en het ministerie van Justitie. Al maanden liggen de volledige zelfs goedgekeurde protocollen klaar om veilig open te kunnen. Maar tot nu toe was de druk op de ziekenhuizen en de verspreiding van het Coronavirus belangrijker dan de opening van de winkels.

Wat ons betreft zijn de winkels niet gesloten om de besmettingen die er plaatsvinden maar om de mensen uit elkaar en van de straat te houden. Het is zo jammer dat iedereen zich niet gewoon aan de basisregels kan houden. Het is natuurlijk eigenlijk onverteerbaar dat u daar met uw verkoop en alle niet essentiële winkels onder moeten lijden. Gelukkig hebben we de Schoenmakerij al die tijd open kunnen houden voor Schoenreparatie en Sleutels. Maar de verkoop maakt natuurlijk ook een belangrijk deel van de omzet uit. Velen van u hebben daar toch nog creatief mee om kunnen gaan door bezorgen, afhalen en verkoop op afspraak. Maar de loop is uit de winkelstraten vandaan omdat de winkels om ons heen behoudens verkoop op afspraak en afhalen gesloten zijn. En natuurlijk zitten er veel mensen thuis op pantoffels achter de laptop en durven vele ouderen niet meer naar het winkelgebied te komen.

Zoals de berichten op dit moment bij ons bekend zijn. Zal er waarschijnlijk morgenavond bekend gemaakt worden dat de winkels weer open mogen vanaf 28 april 2021. Maar wel met beperkingen. Die beperkingen zijn alle geldende maatregelen zoals afstand houden, mondkapjes etc. met daarnaast maximaal 1 klant per 25 m2 meter met een minimum van twee tegelijk (per verdieping). Als uw winkel kleiner is dan 25 m2 dan mogen er maximaal twee klanten naar binnen, waarbij er wel steeds 1,5 meter afstand gehouden moet kunnen worden. Anders is het alsnog weer maximaal 1. Alleen bij winkels groter dan 50 m2 is het vervolgens 1 per 25 m2 extra. Dus bij 75 m2 maximaal 3 klanten etc. 

Let op! Dit is allemaal onder voorbehoud. En mag ook officieel nog niet naar buiten. Pas morgen wordt er definitief besloten. En pas tijdens de persconferentie zullen ook wij definitief weten of het doorgaat. En het is helaas niet de eerste keer dat het leek te gaan lukken maar toch niet door ging.

Wel liggen alle protocollen grotendeels klaar. Heel belangrijk daarbij is communicatie richting de klant van uw kant. Dus op elke winkel posters met hygiëne en gezondheidsregels, gedragsregels en deurbeleid (maximum aantal klanten).

Wij hebben toch besloten om u alvast onder voorbehoud te informeren. Maar deze informatie tot morgenavond nog graag voor uzelf houden. Nog niet verder verspreiden alstublieft.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd en hebben toch wel de hoop u morgen echt beter nieuws te kunnen brengen.

Met vriendelijke groet,

Margret Hoekenga-Idema

Secretaris

Logo NSV PNG Logo NSV PNG