Ook verhuurder moet bijdragen aan de Coronacrisis in onze branche.

NSV Nieuws van 10-02-2021

De omzetten en daarmee de opbrengsten in de Schoenmakerij staan al langere tijd onder druk. In het voorjaar sloten veel winkeliers in de winkelstraten zelf hun deuren. De straten en centra waren veelal leeg en de Schoenmakerij hield vaak dapper als één van de laatsten vol. Gezamenlijk met de dringende oproep van de overheid om vooral thuis te blijven en zoveel mogelijk thuis te werken, zijn onze omzetten ernstig verminderd. Veel mensen van onze doelgroep zitten al maanden achter de laptop thuis te werken op pantoffels en de oudere doelgroep komt al langere tijd bijna niet meer op straat en in de winkels. Dus ook hun schoen slijten niet meer.

Dapper wisten de schoenmakers het jaar 2020 vol te houden. Waarbij het hele jaar afgesloten is met tussen de 25 en 30% minder omzet. Mede omdat januari en februari voor Corona, redelijk goed begonnen waren. En omdat veel van onze zaken geen personeel hebben, en wij ook nog eens een arbeidsintensieve dienst zijn, betekent dit dat de ondernemers zelf al langere tijd geen inkomsten meer hebben.

Het TVL percentage in onze sector is er laag en daar vielen wij vaak steeds net buiten. De ondernemer teert al heel lang in op zijn of haar eigen vermogen en heeft zelf al langere tijd geen inkomen meer.

Half december kwam daar de volledige lockdown van de Detailhandel overheen. De Schoenmakerij mag dan wel open blijven voor schoenreparatie en sleutels maar wij mogen niet open zijn voor verkoop. En dat juist in de vaak beste periode van het jaar. In december wisten we net te overleven doordat er nog reparatie op de plank stond om afgehaald te worden.

Maar vanaf januari zijn de winkelcentra, straten en pleinen volledig leeg en zijn de omzetten vaak met 70% of meer gedaald. Het water staat ons aan de lippen en wij kunnen de huren echt niet meer betalen. Maar het enige dat een aantal verhuurders doen is hooguit 50% van de huur uitstellen.

Onze leden huren een bedrijfsruimte met in de verwachting dat daar een zekere stroom van klanten door binnen komt. Dat is nu niet het geval terwijl de huurprijs daar wel op is bepaald. De Coronacrisis in combinatie met overheidsmaatregelen, is dat dus wel een onvoorziene omstandigheid die geheel op het conto van de huurder mag worden neergelegd? Wij vinden van niet en stellen dat verhuurders nu ook over de brug moeten komen. Inmiddels zijn er ook een aantal kantonrechters van oordeel in procedures dat het redelijk is om het financiële nadeel dat daardoor ontstaat gelijkelijk (50/50) tussen huurder en verhuurder te verdelen.

Onze ondernemers zijn vaak kleine ondernemers die vaak niet in staat zijn om tegen grote verhuurders op te boxen. Als een kleine ondernemer zijn huur niet betaald worden er direct allerlei aanmaningen en kosten opgelegd.

Wij doen dan ook als brancheorganisatie een zeer dringend beroep op alle verhuurders van Nederland om onze leden door de Coronacrisis heen te helpen. Schoenmakers worden vaak door de consument als een veelgevraagde toevoeging aan het winkelgebied gezien. Het feit dat de schoenmaker overeind blijft is dus ook in het belang van de verhuurder. Daarnaast zijn het bedrijven die vaak jarenlang op dezelfde locatie te vinden zijn. Hele trouwe huurders dus.

Het lijkt ons dan ook niet meer dan redelijk dat onze ondernemers die daarom vragen gedurende de verplichte sluiting van de winkels (van 16 december 2020 tot in ieder geval 2 maart 2021) de huur voor 50% echt wordt kwijt gescholden. Uitstellen resulteert alleen maar in een grotere vooruit geschoven schuldenberg en zorgt er niet voor dat zijn na deze crisis weer snel kunnen herstellen.

Grote beleggers in vastgoedfondsen zoals bijvoorbeeld de pensioenfondsen hebben hun mondvol van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het is nu tijd om dat richting de MKB-Ondernemers te laten zien!.

Voor onze leden hebben wij hier op het ledendeel (https://www.schoenmaker.nl/pg-32062-7-127556/pagina/lv_-_nsv_handige_documenten.html) een ondersteuningsbrief voor een verzoek tot huurverlaging beschikbaar.

MH-Schoenherstellers-SS058 MH-Schoenherstellers-SS058