Coronavirus update - Schoenmakerij mag echt open blijven

NSV Nieuws van 14-12-2020

Beste leden,

Zoals zojuist al was aangegeven mag de schoenmakerij in principe ook open blijven!!.

Net hebben wij ook de bevestiging van het ministerie van Economische zaken gehad via MKB-Nederland dat dit ook echt het geval is. Al met al dus echt positief nieuws.

Waarbij we ons natuurlijk meteen weer zorgen maken over wat de lokale BOA daar weer van gaat vinden. Reparatie aan Consumentenartikelen en dus ook schoenreparatie mag. Dit staat expliciet genoemd in de uitzonderingen op de website www.rijksoverheid.nl (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ondernemers-en-bedrijven/winkeliers/uitgezonderde-winkels-tijdens-lockdown). Deze link werkt nu niet altijd omdat de site overbelast is.

Zorg er echter nog beter voor dat u zich aan alle maatregelen houdt. Denk om de 1,50 meter. Laat beperkt mensen toe in uw zaak. En geef nog meer dan ooit het goede voorbeeld. U ligt nu onder een vergrootglas.

Nog even voor de duidelijkheid over de mondkapjes en het spatscherm. Tijdens het repareren hoeft u geen mondkapje op. Volgens de arbowet hoeft dit ook niet. U mag wel een spatscherm dragen maar de klant niet. Voor personeel en werkenden is een spatscherm dus voldoende. Waarbij met personeel er altijd 1,50 meter afstand gehouden moet worden. Er wordt daarbij nu ook expliciet aangegeven dat werken achter een plexiglas scherm niet meer voldoende is. Dus of mondkapje steeds op- en af als u alleen bent in de zaak maar zodra er een klant is wel weer op. Of steeds een spatkap dragen. Zie hiervoor deze link op de site van de Rijksoverheid. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/werk)

U kunt niet beboet worden voor het feit dat u klant hem niet draagt. Maar wél als u zelf niets draagt. Dit is overigens wel ontzettend flauw van een BOA. Maar we hebben er wel mee te maken.

Het kan zijn dat ik de komende dagen toch nog met extra voorwaarden kom. Maar zover het er nu naar uitziet, zijn die er niet. Laten we met zijn allen zorgen dat we een zodanig voorbeeld zijn, dat er ook geen extra voorwaarden noodzakelijk zijn. Zoek vooral niet de randen op.

Mocht straks uw omzet toch hard gaan dalen. Dan wijzen wij u nu alvast op alle ondersteuningsmaatregelen. U treft ze aan op de website en ze zijn te vinden in de Coronacalculator (https://www.coronacalculator.nl) van MKB-Nederland.

De aanvraagperiode van de NOW 3 is inmiddels gesloten. Maar gaat speciaal voor de maatregelen van vandaag toch nog 2 weken open. Werkgevers met personeel. Check dus snel of dit noodzakelijk is.

Met vriendelijke groet,

Margret Hoekenga-Idema
Secretaris

Image00006 Image00006
coronavirus-4833754_1920 coronavirus-4833754_1920