Gebruikers zijn blij met AVG-verklaring

NSV Nieuws van 30-11-2020

Meer dan 10.000 organisaties hebben de volledige AVG-verklaring uitgewerkt en opgevraagd. Van onze gebruikers horen wij vaak dat zij hier erg blij mee zijn en dat ze het als een bekroning op hun werk zien. En dat is ook zo.   

Dit doen ze door alles stappen uit het AVG-programma in te vullen. Zo blijven ze makkelijk helemaal up-to-date. Want alleen als er iets gewijzigd is hoeven zij dat nog maar aan te passen. Al het overige staat door het voorwerk al goed ingevuld. En mocht er een controle plaatsvinden dan kan de verklaring ook heel snel en makkelijk overhandigd worden.   

Wie zijn de Autoriteit Persoonsgegevens en wat doen ze? (deel 1)

Sinds de start van de wet AVG is de organisatie Autoriteit Persoonsgegevens (AP) enorm gegroeid en is het aantal medewerkers uitgebreid van 80 naar 180 medewerkers. 

Iedere gemeente, provincie, (branche)organisatie, vereniging en bedrijf is zelf verantwoordelijk om zelf de dataprotectie goed te organiseren. Een groot aantal medewerkers van AP heeft daarom veel contact met verenigingen, bedrijven en FG’s bij diverse wat grotere organisaties.

AP is het controlerende orgaan voor AVG voor verenigingen en bedrijven. Doordat er 27.800 meldingen binnenkomen worden veel organisaties gecheckt. AP heeft aangegeven de komende tijd de focus te verleggen van stimuleren naar controleren met de bijbehorende boetes. 

Whatsapp fraude

Het aantal meldingen van WhatsApp-fraude is dit jaar enorm toegenomen. Bij fraudepogingen via WhatsApp kan het gaan om een appje van een ‘familielid’, met het verzoek even geld voor te schieten. 

Deze heeft dringend geld nodig en belooft het snel weer terug te betalen. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als uw zoon of dochter.

Ook via SMS zijn er oplichters actief. Dat houdt in dat er via SMS links gestuurd worden om je nummer te bevestigen. Vervolgens ontvang je tegelijkertijd of iets later een (WhatsApp-)bericht van een voor jou bekend en vertrouwd contactpersoon, of je deze code wilt doorsturen. Dit bericht komt van een cybercrimineel die het account van jouw contactpersoon al heeft overgenomen en het nu op jouw nummer heeft gemunt. Stuur dit nummer niet door!

Voorkom het om gehackt te worden en stel nu de tweestaps-verificatie als extra beveiliging op je WhatsApp in. Dit doe je op zowel Android als iPhone op de volgende manier: 
•    Open de Instellingen van WhatsApp.
•    Tik op Account > Verificatie in twee stappen > Inschakelen.
•    Voer een 6-cijferige PIN naar keuze in en bevestig deze.
•    Geef een e-mailadres op waar je toegang tot hebt. We raden je aan om hier je zakelijke emailadres in te stellen. Dit helpt je om je account nog beter te beveiligen.
•    Tik op Volgende.
•    Bevestig het e-mailadres en tik op Opslaan of Gereed.

Thuiswerken en cyberaanvallen in 2021

Veel mensen werken vanuit huis en zijn vaak onbewust slecht beveiligd. Cybercriminelen weten dat en de verwachting is dat cybercriminelen zich in 2021 nog veel meer op thuiswerkers gaan richten. 

Dat doen ze nu al en dat aantal aanvallen gaat dus stijgen. Binnen komen op jouw computer is voor de criminelen de mogelijkheid die toegang kan bieden tot de bedrijfsnetwerken. Zij zullen hun werkwijze dus op thuiswerken gaan aanpassen en waarschijnlijk wormen over het thuiswerk en over de apparaten die voor het werk gebruikt worden gaan verspreiden.

Ook verwachten we aanvallen op VPN- en RDP (Remote Desktop Protocol)-oplossingen. Via VPN en RDP kunnen thuiswerkers veilig verbinding met het bedrijfsnetwerk maken. Maar als een aanvaller de VPN- of RDP-servers kan hacken, heeft hij een vrije doorgang naar het bedrijfsnetwerk.

Veel gebruikers hebben vertrouwen in cloudleveranciers zoals Amazon, Google en Microsoft. En cybercriminelen weten dat en maken daar handig gebruik van door bijvoorbeeld slachtoffers naar nagemaakte inlogpagina’s te lokken om daar hun gegevens te stelen.  

Bron: AVG voor verenigingen (https://avgverenigingen.nl/)


 

AVG voor het MKB AVG voor het MKB