AFM waarschuwt voor ‘enorme dataverzameling’ techbedrijven

NSV Nieuws van 16-11-2020

AFM waarschuwt voor ‘enorme dataverzameling’ techbedrijven

Er zijn steeds meer bedrijven die data verzamelen, verwerken en benutten. Dat levert bedrijven steeds meer geld op. Naast data van sociale media, smartphones en biometrische gegevens zijn financiële gegevens ook steeds gewilder.  

In steeds meer sectoren, zoals bijvoorbeeld de financiële sector, is het verzamelen van data dan ook een productiefactor geworden. Maar wat moeten en kunnen bedrijven met al deze gegevens? Door het verzamelen van alle klantgegevens willen de marktpartijen meer inzicht krijgen in het gedrag van consumenten en kunnen ze daar op inspelen. Het gedragspatroon van de consument kan door data dus beter in kaart gebracht en dus voorspeld worden. 

De AFM volgt al deze ontwikkelingen op de voet en houdt goed in de gaten hoe het belang van consumenten gediend kan worden. Daarom wordt er samengewerkt met partijen als de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), De Nederlandsche Bank (DNB) en Europese toezichthouders.  

Criminelen lezen mee met WhatsApp-berichten 

Criminelen zijn er in geslaagd om de WhatsApp-accounts van diverse ambtenaren van de gemeente Den Bosch over te nemen. Zo konden de criminelen alle chats meelezen en probeerden ze ook mensen in de contactenlijst geld afhandig te maken. 

Dit probleem speelt niet alleen in Den Bosch aangezien er de afgelopen weken meerdere accounts van burgemeesters, wethouders en raadsleden zijn overgenomen. Ook krijgen wij meldingen van verenigingen en bedrijven. WhatsApp-accounts worden makkelijk gehackt door criminelen bij mensen die even niet opletten.

De criminelen hebben van een eenvoudige methode gebruik gemaakt. Ze stuurden een berichtje naar de ambtenaren dat ze per ongeluk een verificatiecode hadden verstuurd, met het verzoek om die code terug te sturen. Met de teruggestuurde code konden ze de WhatsApp-account van de ambtenaren overnemen en chatgesprekken lezen. Ook konden ze onder de naam van de ambtenaren geld vragen bij mensen uit zijn of haar contactenlijst.

Voorkom dit door de “beveiliging in twee stappen’ in WhatsApp aan te zetten. Dan is het nog onmogelijk om een account op deze manier te hacken. 

Thuiswerkdilemma en privacy

Door corona werken veel mensen momenteel vanaf huis. Door het thuiswerken bestaat het risico dat de privacy beveiliging misschien minder goed op orde is dan op het werk zelf. 

Een gevolg daarvan is dat daardoor gevoelige gegevens op straat kan komen te liggen. Maar ook kunnen organisaties door de verlaagde beveiliging de dupe worden van internetcriminelen. En daardoor kunnen ze dus (imago)schade oplopen.

Met de volgende 5 tips werk je veilig thuis: 
1.    Werk in een beveiligde omgeving. Log bijvoorbeeld thuis in op de server van de organisatie.
2.    Bescherm gevoelige documenten. Zorg ervoor dat gevoelige documenten op de server van de organisatie worden opgeslagen. Is dat niet mogelijk, neem de gegevens dan op een versleutelde usb-stick mee.
3.    Wees voorzichtig met het gebruik van (video)chatdiensten. Kijk of er een beveiligde optie van beeldbellen is.
4.    Let op phishing mails. Krijg je e-mailberichten die je niet verwacht of die van een onbekende afzender zijn? Klik dan niet op links in deze e-mailberichten, open geen bijlagen en vul geen gegevens in. Criminelen proberen hiermee informatie te ontfutselen of malware op jouw computer te installeren.
5.    Gebruik een Virtual Private Network (VPN) verbinding. Hiermee is jouw internetverbinding nog beter beveiligd. 

AVG boetes in Nederland en België lopen op

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft al vele boetes opgelegd en deze kunnen flink hoog zijn. Voorkom problemen en een eventuele boete. Zorg ervoor dat je de AVG op orde hebt. 


Bron: AVG voor verenigingen (https://avgverenigingen.nl/)

AVG voor het MKB AVG voor het MKB