Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor de Schoenmakerij?

NSV Nieuws van 15-10-2020

Sinds het begin van dit jaar is de hele wereld getroffen door het Coronavirus. De maatregelen die worden genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, hebben een grote impact op onze samenleving. Dat geldt voor u als ondernemers natuurlijk voor uw bedrijf en uw inkomen. Velen van ons zijn ook nog hard geraakt in de persoonlijke sfeer. Familie en vrienden die misschien ziek zijn geworden. Kinderen die niet naar school konden en een groot deel van het sociale leven is al eerder plat komen te liggen. Economisch gezien krabbelden we allemaal net weer een beetje op. Het voor ons drukke najaar is begonnen. En toen startte de tweede golf...

Dinsdagochtend zijn wij bijgepraat in een videovergadering met de hele detailhandel. En ontvouwden zich voor het eerst de maatregelen echt. Daarbij werd ook gesproken over mogelijk maximaal 30 personen, ook in alle winkels. Daarbij zou het natuurlijk de vrees zijn dat alle grote winkels maar dicht zouden gaan. En wij dus als schoenmakers, als zelfstandig ondernemers vaak weer de laatsten zouden zijn die toch open blijven. Met alle gevolgen voor de loop in de bedrijven van dien.

Naar aanleiding van de persconferentie van 13 oktober 2020 zijn er een aantal nieuwe regels, die gezien het bovenstaande gelukkig ”een beetje meevielen”. Voor ons is het belangrijkste dat de Detailhandel open mag blijven. Het belangrijkste is dat we de avonden na 20.00 uur niet meer open mogen. In veel steden en dorpen zijn de collega’s tijdens koopavonden al niet meer open. Maar dat neemt niet weg als u normaliter wel geopend bent en dan nog omzet draait dat u wordt getroffen.

Belangrijker is de aankomende wettelijke mondkapjes plicht dat nu nog een ”zeer dringend advies” is. Het gaat om mondkapjes in de voor het publiek toegankelijke ruimte. De Schoenmakerij is een publiek toegankelijke ruimte. U stelt uw bedrijf immers open voor uw klanten. Discutabel is nog of dit ook geldt voor de ruimte bij de machines. Daar wilt u immers geen klanten hebben.

Ons advies is als volgt:
Zorg ervoor dat u ook nu al, uw klanten vraagt een mondkapje te dragen. Geef daarin zelf het goede voorbeeld. Draag dus zelf ook een mondkapje, zorg voor een spatscherm bij de toonbank op wat voor manier dan ook. U kunt ook het mondkapje vervangen voor een spatkap. Wij kunnen ons voorstellen dat het niet prettig werkt met een mondkapje. Als er geen klanten in de winkel zijn, kunt u het kapje of de spatkap tijdelijk afzetten. Als u met personeel werkt, behoudt dan goed de onderlinge afstand en gebruik toch ook dat mondkapje of spatkap.

Ons is dringend verzocht om als Winkelambacht en Detailhandel goed mee te werken. We willen graag de goodwill blijven behouden en er komt daarnaast een streng boete beleid.

Op de website staat hier (https://www.schoenmaker.nl/pg-32062-7-130971/pagina/coronavirus.html) een nieuwe poster over het dragen van mondkapjes die u eventueel kunt gebruiken om in uw winkel te hangen. Daarnaast hebben wij het protocol vernieuwd met de integratie van de mondkapjes. Dit protocol kunt u hier (https://www.schoenmaker.nl/content/32062/download/clnt/92673_Coronavirus_protocol_oktober.pdf) vinden.

coronavirus-4833754_1920 coronavirus-4833754_1920
300x250 300x250
voorkomtweedelockdown_banner_1080x1080 voorkomtweedelockdown_banner_1080x1080