Premie VPL verhoogd per 1 juli 2020

NSV Nieuws van 15-10-2020

Op 1 januari 2017 is de pensioenregeling van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoenmakerij via een collectieve waardeoverdracht overgegaan naar het Pensioenfonds Detailhandel. Bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoenmakerij hadden wij een VPL-regeling als CAO partijen onder gebracht deze is ook meegegaan naar het Pensioenfonds Detailhandel. CAO partijen zijn verantwoordelijk voor de afspraken van deze VPL regeling. Deze VPL regeling is een voorwaardelijke regeling met een maximale looptijd van 15 jaar. Deze 15 jaar wordt op 31 december 2022 bereikt. De VPL regeling is destijds ingesteld omdat de VUT regeling niet meer kon worden uitgevoerd. Om bestaande deelnemers aan het pensioenfonds ook de mogelijkheid te bieden om een volledige opbouw zonder voorafgaande VUT te verkrijgen is deze overgangsregeling bedacht.

Begin 2020 bleek echter dat de premie voor de VPL regeling (1% totaal en 0,5% voor de werkgever en 0,5% voor de werknemer) niet meer toereikend zou zijn om op 31 december 2022 aan alle deelnemers de rechten toe te kennen. Dit werd voornamelijk veroorzaakt doordat bij de overgang naar het Pensioenfonds Detailhandel de franchise hoger was. Dit betekent dat er met het zelfde premiepercentage minder premie is geheven.

Hierop stonden CAO partijen voor een moeilijke keuze. Korten of de premie iets verhogen. Uiteindelijk is er na lang beraad en een uitgebreide analyse gekozen voor het verhogen van de premie.

Per 1 juli 2020 bedraagt de premie 1,6% (0,8% voor de werkgever en 0,8% voor de werknemer)

Uit de uitgebreid berekende voorbeelden blijkt dat dit voor de medewerkers netto tussen de € 0,17 erbij en -€ 2,53 per maand is. Voor de werkgever betekent dit een maandelijkse kosten stijging van tussen de € 1,01 en € 3,58. Binnen de schoenherstellersbranche en de orthopedische schoentechniek bevinden de meeste medewerkers zich in de loonschalen 2,3 en 4. Daar zijn de berekeningen dan ook op gemaakt.

De daadwerkelijke verschillen hangen echt van het specifieke salaris af. Door de verhoging van de VPL premie is dit van invloed op het SV-loon/Loon voor Loonheffingen en daarmee op de uiteindelijke loonbelasting.

De premietabellen op onze site zijn aangepast. Leden kunnen die hier (https://www.schoenmaker.nl/pg-32062-7-127554/pagina/led_-_cao_informatie.html#!cao2) downloaden.

Wel inloggen op het ledendeel natuurlijk.

300x250 300x250