Maak je bezoekersregistratie AVG-proof!

NSV Nieuws van 14-10-2020

Bezoekersregistratie-tool: gratis voor gebruikers AVG-Programma 
Geen gedoe met lijstjes van je bezoekers. Geen risico dat je vergeet gegevens van je bezoekers op tijd weer weg te gooien. 

Veel gemak als er contactonderzoek plaatsvindt naar je klanten. Speciaal voor gebruikers van het AVG-programma is een bezoekersregistratie-tool ontwikkeld. Die maakt onderdeel uit van het abonnement en is dus gratis. Maak het jezelf en je cliënten/bezoekers gemakkelijk. Het nieuwe hulpmiddel is met name handig voor de horeca, sportclubs en contactberoepen, waar extra alertheid wordt gevraagd in verband met corona. Een extra voordeel is, dat het volledig voldoet aan de eisen van de privacywet AVG.   

Alle gebruikers van het AVG-programma hebben inmiddels een e-mail gekregen. Hiermee kun je een poster met een QR-code afdrukken. Die hang je op. Bezoekers scannen zelf met hun mobiele telefoon de code. Ze beantwoorden de gezondheidsvragen op hun scherm en vullen naam en e-mailadres in. De gegevens worden automatisch opgeslagen in ons beveiligd systeem. Na 14 dagen worden ze automatisch vernietigd volgens de richtlijn van het RIVM. Vraagt de GGD om de bezoekgegevens? Dan is één mail of telefoontje voldoende. Wij zorgen ervoor dat je alle gegevens direct krijgt. Mail in dat geval naar info@avgverenigingen.nl (mailto:info@avgverenigingen.nl) of bel ons op 0183-207803.  

Met de tool kun je stoppen met papieren lijsten die niet AVG-proof zijn, kunnen gaan slingeren of te laat worden vernietigd. Je hebt ook geen gedoe meer met ontsmetten van pennen en je bezoekers weten dat hun gegevens veilig zijn.

AVG-proof Bezoekersregistratie-tool: Makkelijk voor bezoekers en voor jezelf.  


Maarten Roelfs nieuwe voorzitter AVG voor Verenigingen 
Even voorstellen… Maarten Roelfs is op 2 oktober gekozen tot nieuwe voorzitter van de Stichting AVG voor Verenigingen. Hij heeft zich ten doel gesteld MKB bedrijven, verenigingen en sportclubs te helpen bij het voldoen aan de privacywetgeving AVG.

Roelfs stelt: “Privacy wordt steeds belangrijker. Mensen willen dat verantwoord wordt omgegaan met hun persoonlijke gegevens. Organisaties willen dat best doen, maar schrikken van de vaak ingewikkelde juridische formuleringen. Veel organisaties hebben ook geen geld voor dure juridische adviseurs. Daarom is destijds het AVG-programma ontwikkeld, door branche-en beroepsverenigingen i.s.m. Stichting AVG voor Verenigingen, speciaal voor hun leden. Dit zijn vaak kleinere bedrijven en verenigingen. Zij kunnen zichzelf nu makkelijk en tegen hele lage kosten AVG-proof maken” 

Hij verwacht dat de privacyregels op komende jaren nog worden aangescherpt. Als voorzitter wil hij zich er sterk voor maken dat verenigingen en bedrijven AVG-proof zijn en blijven. Roelfs weet wat het is als bestuurder betrokken te zijn bij een vereniging en hoe plezierig het is je op de kernactiviteiten te kunnen richten. Al tijdens zijn studie aan de Erasmus Universiteit was hij bestuurlijk zeer actief. Tegenwoordig is hij ook actief betrokken bij de sportvereniging van zijn zoon. 

Ook zakelijk is hij lid van diverse verenigingen. “Ik kan me eigenlijk geen moment herinneren dat ik bij de bedrijven waar ik werkte die geen lid waren van de brancheorganisatie. De dienstverlening van een branchevereniging is zeer waardevol voor de leden.”

Ook privé gaat privacy hem zeer aan het hart. Hij benadert het internet via DuckDuckGo, een browser die geen persoonlijke gegevens verzamelt. Maarten Roelfs volgt, als nieuwe voorzitter van de Stichting AVG voor Verenigingen, Daan Hoogendijk op die betrokken blijft als bestuurslid, met de portefeuille communicatie. 

Juridische documenten en teksten inbegrepen 
Het blijkt dat niet alle gebruikers van het AVG-programma weten dat alle juridische documenten en (voorbeeld)teksten van het AVG-programma gratis te gebruiken zijn. Ze maken deel uit van het stappenplan. Ze zijn herkenbaar aan de rode rechthoek. Veel documenten zijn direct bruikbaar of met een kleine aanpassing geschikt te maken. Op deze manier word je AVG-proof zonder je zelf in juridische formuleringen te verdiepen. 

Om het gebruikers gemakkelijk te maken, zijn de documenten te vinden aan de rechterkant in het AVG-programma.  Ze zijn gebundeld om er sneller mee te kunnen werken en zijn gemakkelijker vindbaar. Verder zijn er meer voorbeelddocumenten en is extra informatie beschikbaar. 

Binnenkort privacy policy campagne speciaal voor op sportclubs  
Veel sportclubs voldoen niet aan de wettelijke verplichting om hun privacybeleid op de website te melden. Dat kan een signaal zijn dat er niets gedaan is aan de AVG.

Dat is niet alleen tegen de wet, maar zal ook leden of toekomstige leden afschrikken. Onduidelijk is immers hoe er met hun persoonlijke gegevens wordt omgegaan. Waar staan zaken als medische gegevens opgeslagen en wie kan daar bij? Voor welke doelen worden ledenlijsten gebruikt? Hoe wordt omgegaan met foto’s van mijn sportende kinderen? Bestuursleden van de vereniging zijn in alle gevallen persoonlijk aansprakelijk. Daarom start AVG voor Verenigingen binnenkort een campagne om alle sportclubs te waarschuwen én te helpen. Eenvoudige middelen kunnen veel narigheid voorkomen. Via de sportkoepels krijgen alle clubs binnenkort bericht.   

Bron: AVG voor verenigingen (https://avgverenigingen.nl/)
    


 

AVG voor het MKB AVG voor het MKB