Meer dan 300 afgeronde AVG-rechtszaken in 2 jaar

NSV Nieuws van 16-9-2020

Misschien heb je het idee dat de storm rondom AVG weer is gaan liggen. Maar dat is zeker niet zo. Op de achtergrond speelt er juist erg veel.  

Zo lopen er veel rechtszaken en de afgelopen twee jaar zijn er al meer dan 300 gerechtelijke uitspraken over de AVG geweest. Verder is bekend dat er ook op dit moment honderden rechtszaken lopen. Het zijn vaak privépersonen die klacht neerleggen tegen en bedrijf, vereniging of organisatie. En begin juni hebben ook nog eens ruim 400 organisaties een waarschuwing van AP gekregen omdat ze de AVG niet op orde hebben. Kortom ook al denk je minder over de AVG te horen, op de achtergrond blijft AP erg goed in de gaten wie er wel/niet aan de AVG voldoet. Zorg er dus voor dat je je AVG goed op orde hebt.

AVG-bezoekregistratie gratis voor jou

Het RIVM en de Rijksoverheid verplichten sommige bedrijven en verenigingen om een registratie te doen van bezoekers. Als dat zo is ga je gegevens vastleggen die vallen onder de AVG. 

Om ervoor te zorgen dat je ondanks deze maatregelen toch aan de AVG blijft voldoen hebben wij een bezoekregistratie systeem gemaakt waardoor dat makkelijk is en blijft om aan de AVG te blijven voldoen. Als klant van AVG-programma is dit onderdeel stellen wij dit voor jou GRATIS beschikbaar. Je klanten hoeven alleen een QR-code te scannen, een paar vragen in te vullen en je bent al klaar en voldoet aan de privacywet. Deze toevoeging wordt nu met grote spoed ontwikkeld en wij verwachten later deze maand met de eerste uitrol te kunnen beginnen. Je zult dan een aparte nieuwsbrief van ons ontvangen. 

Thuiswerkdilemma en privacy

Door corona werken veel mensen momenteel vanaf huis. Door het thuiswerken bestaat het risico dat de beveiliging misschien minder goed op orde is dan op het werk zelf. 

Een gevolg daarvan is dat daardoor gevoelige gegevens op straat kan komen te liggen. Maar ook kunnen organisaties door de verlaagde beveiliging de dupe worden van internetcriminelen. En daardoor kunnen ze dus (imago)schade oplopen.

Met de volgende 4 tips werk je veilig thuis: 
•    Werk in een beveiligde omgeving. Log bijvoorbeeld thuis in op de server van de organisatie.
•    Bescherm gevoelige documenten. Zorg ervoor dat gevoelige documenten op de server van de organisatie worden opgeslagen. Is dat niet mogelijk, neem de gegevens dan op een versleutelde usb-stick mee.
•    Wees voorzichtig met het gebruik van (video)chatdiensten. Kijk of er een beveiligde optie van beeldbellen is.
•    Let op phishing mails. Krijg je e-mailberichten die je niet verwacht of die van een onbekende afzender zijn? Klik dan niet op links in deze e-mailberichten, open geen bijlagen en vul geen gegevens in. Criminelen proberen hiermee informatie te ontfutselen of malware op jouw computer te installeren.

AVG en nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen gaan elkaar raken

De wetgeving rondom Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) gaan binnenkort wijzigen. De essentie van die wet het feit dat met name de aansprakelijkheid van bestuurders veel duidelijker wordt aangepakt.  

Waar het vroeger zo was dat een heel bestuur aansprakelijk was, is nu iedereen hoofdelijk aansprakelijk. Dus als bestuurder van een bedrijf, maar vooral ook van een vereniging of van een stichting, moet je er voor zorgen dat je goed bestuur pleegt. Een goed bestuur betekent dat je minimaal ervoor zorgt dat er geen financiële wantoestanden zijn. 

En let op … goed bestuur betekent natuurlijk ook dat je als vereniging of bedrijf de wet moet volgen. Met andere woorden: dan moet je ook aan de privacywetgeving AVG voldoen en deze geïmplementeerd hebben. Want stel dat daar iets fout gaat, dan heb je dus niet alleen te maken met de Autoriteit Persoonsgegevens maar ook met deze nieuwe toekomstige wet. Want dan is duidelijk dat je als bestuurder van een entiteit tekort bent geschoten in je verantwoordelijkheden. En stel dat er dan een probleem is met privacy, dan kun je daar hoofdelijk voor aansprakelijk gesteld worden. 

De komende tijd gaan we hier meer aandacht voor besteden. We zullen de privacyaspecten van de nieuwe WBTR de komende tijd ook onder je aandacht brengen zodat je ook op dit vlak goed op de hoogte bent van wat er allemaal gaat gebeuren. 

Bron: AVG voor verenigingen (https://avgverenigingen.nl/)

AVG voor het MKB AVG voor het MKB