Nieuwe actuele AVG-verklaring op komst

NSV Nieuws van 28-08-2020

Nieuwe actuele AVG-verklaring op komst

Volgende week staat voor alle gebruikers van het AVG-programma een nieuwe, actuele AVG-Verklaring klaar. Deze komt automatisch beschikbaar in het programma.  

Om te kunnen aantonen dat je aan de wettelijke verplichtingen op privacygebied voldoet, adviseren wij om deze verklaring ieder kwartaal te downloaden en uit te draaien. De AVG-verklaring aanvragen knop staat onderaan op de pagina’s in het stappenplan. 

Zijn er AVG-gerelateerde wijzigingen in jouw organisatie, zoals: 
•    Zijn er nieuwe of aanvullende persoonsgegevens verzameld?
•    Heb je nieuw medewerkers of vrijwilligers?
•    Maak je gebruik van nieuwe leveranciers?
•    Ben je nieuwe software gaan gebruiken?
•    Heb je een nieuwe website of nieuwsbrief?
•    Eventuele andere AVG-mutaties?
Geef deze aanpassingen aan in het stappenplan van het AVG-programma en vraag alsnog een nieuwe verklaring aan. Dat is kosteloos en maakt onderdeel uit van het abonnement, net als het gebruik van de helpdesk voor als er (juridische) vragen zijn over de AVG en privacywetgeving. 

Sla geen informatie over Corona op 

Tenzij de persoon in kwestie daar zelf toestemming voor heeft gegeven, mag je als een medewerker positief op corona is getest, dit niet zomaar aan iedereen gaan vertellen of ergens opslaan.  

Wees dus erg voorzichtig met dit soort informatie! Wij zien en horen namelijk dat veel organisaties hiermee de fout in gaan, vaak vanuit goede bedoelingen, maar in strijd met de privacywet. We zien dat dit bijvoorbeeld in de horeca leeft. maar uiteraard kan dit in alle bedrijven voorkomen.  Zo speelt het bijvoorbeeld ook bij musea en evenementen.

Dus let op, ga hier zorgvuldig mee om. Zorg er dus voor dat iedereen in je organisatie dit weet en erop let. 

Opleidingsmodule in ontwikkeling

Veel klanten geven aan meer te willen weten over de AVG: wat mag je wel en niet doen? De grote behoefte aan meer ondersteuning en duidelijkheid voor medewerkers blijkt ook uit onderzoek. 

Naar aanleiding daarvan gaan we uiteenlopende aanvullende opleidingsvideo’s ontwikkelen. Net als bij het AVG-programma: in duidelijke taal, zonder juridische ballast en voor iedereen begrijpelijk. Wij streven ernaar om de module dit jaar nog voor de Kerst gereed te hebben en te lanceren. Houd de komende nieuwsbrieven in de gaten. 

Meer claims tegen overtreding privacyregels

Naar verwachting zal het aantal claims tegen overtreding van privacyregels komende jaren sterk toenemen. De claimcultuur zoals wij die uit Amerika kennen, lijkt over te waaien naar Europa. 

Een duidelijk teken hiervan is een Nederlandse massaclaim tegen de grootschalige schending van persoonsgegevens van Europeanen door Facebook en Google. Een Nederlandse partij is hiermee aan de slag gegaan. Verder zijn er bestuursrechters die inmiddels een paar bedrijven veroordeeld tot het betalen van boetes omdat klachten van gebruikers niet worden gehonoreerd.

Dit is een ontwikkeling die wij uiteraard scherp voor je in het oog zullen houden.  

Autoriteit Persoonsgegevens (AP) neemt klachten zeer serieus

Vorig jaar zijn er bij AP bijna 28.000 klachten binnengekomen. AP neemt deze klachten zeer serieus genomen: een flink aantal wordt daadwerkelijk onderzocht. 

Privacybeleid moet onderdeel zijn van de dagelijkse praktijk. Dat hoeft niet te betekenen dat het alle aandacht opeist. Integendeel. Zorg ervoor dat je je organisatie goed hebt ingericht, dat je de aandacht voor privacy vasthoudt en gebruik een handig hulpmiddel zoals het online AVG-programma. Betrek ook medewerkers van de organisatie hier nadrukkelijk bij.

In het online AVG-programma staat een stappenplan. Kom je er niet uit? Kijk dan naar één van onze instructievideo’s. Maar ook onze helpdesk staat voor je klaar. Zo voorkom je problemen!
Klik hier (https://www.avg-programma.nl/avg/pub/Login.php) om in te loggen. 

Bron: Stichting AVG voor Verenigingen (https://avgverenigingen.nl/)


 

AVG voor het MKB AVG voor het MKB