Retailsector zeer tevreden met Steunakkoord 2.0 vastgoed

NSV Nieuws van 08-06-2020

Na weken van onderhandelingen tussen de retailsector en de vastgoedsector is het Steunakkoord 2.0 tot stand gekomen. Het biedt met name de retailers handvatten om tot afspraken met verhuurders te komen. De belangrijkste afspraak is dat de partijen voorstellen om voor de maanden april en mei 50% van de huur kwijt te schelden en dat de huur van juni voor 50% wordt doorgeschoven naar volgend jaar. Afspraken blijven echter maatwerk tussen verhuurder en huurder en kan daarom niet als algemene regel gelden voor alle partijen. Veelal zijn er ook aanvullende/alternatieve (maatwerk)afspraken.

“We zijn bijzonder blij met deze uitkomst. Het geeft lucht èn richting voor heel veel retailers. Het vormt een houvast om de gesprekken constructief te vervolgen over huurkwijtschelding en opschorting van de juni maand. Veel retailers zitten hier op te wachten,” aldus Jan Meerman die namens Detailhandel Nederland deelnam aan de onderhandelingen.

Naast een richtlijn voor gesprekken tussen huurders en verhuurders, worden alle stakeholders binnen de retailsector opgeroepen om zo constructief en oplossingsgericht samen te werken. Doel is om de leefbaarheid van binnensteden en centrumgebieden én de unieke fijnmazige winkelstructuur van Nederland te beschermen. Ook wordt opgeroepen dit onderwerp zo veel mogelijk (politieke) aandacht te geven.

Dringende oproep
“Met dit akkoord houdt het niet op. Het is belangrijk dat we elkaar blijven steunen. Het zoeken naar oplossingen gedurende deze crisis moeten we als marktpartijen echt samen doen door gezamenlijke verantwoordelijkheid. We doen dan ook een dringende een oproep aan partijen die nog niet voldaan hebben aan onze belangrijkste afspraken over kwijtschelding en opschorting. Onzekerheden zijn voorlopig nog lang niet verdwenen en de retail voelt nog lange tijd de gevolgen van de anderhalve meter economie. We hebben elkaar èn de overheid daarom keihard nodig om het perspectief voor de retail zo optimaal mogelijk te organiseren”, aldus Meerman.

Dit tweede Steunakkoord volgt op het eerder gesloten akkoord in april. Dit akkoord heeft voor veel ondernemers een goede uitwerking gehad. Huurders en verhuurders hebben afspraken gemaakt over gedeeltelijke opschorting van huren voor de maanden april, mei en juni 2020 in lijn met het Steunakkoord. Een substantieel deel van zowel huurders als verhuurders heeft inmiddels ook al verdergaande afspraken gemaakt over kwijtschelding of alternatieve vormen van verlichting voor huurders met oog voor de belangen van en waarborgen voor verhuurder.

Het Steunakkoord 2.0 is ondertekend door de Vereniging van Institutionele Beleggers in Nederland (IVBN),  Vastgoed Belang, vereniging van particuliere beleggers in vastgoed, VastGoedOverleg (VGO), INretail en Detailhandel Nederland.

Steun banken en overheid
Overheid en banken ondersteunen het akkoord en hebben maatregelen getroffen om ondernemers en bedrijven te ondersteunen. Deze maatregelen leveren voor dit moment een substantiële bijdrage aan de acute impact van corona op de sector.

Klik hier (https://www.detailhandel.nl/publicatie/steunakkoord-2-0-juni-2020) voor het akkoord.

Logo detailhandel Nederland Logo detailhandel Nederland