Wat zijn vaste lasten of vaste kosten? (TOGS regeling)

NSV Nieuws van 14-04-2020

Als aangrijpingspunt om uit te leggen wat nou precies vast lasten zijn, gaan we naar de begripsomschrijving in de bedrijfseconomie: ”Vaste kosten zijn kosten waarvan het totaalbedrag niet afhankelijk is van de productieomvang.” Vaste kosten maken onderdeel uit van een indeling naar kosten in relatie tot productieomvang. Vaste kosten worden ook wel constante kosten genoemd.

Het totaalbedrag dat een bedrijf kwijt is aan vaste kosten hangt niet af van de omvang van de productie of verkoop in die periode.

- Een voorbeeld van vaste kosten zijn afschrijvingskosten van bijvoorbeeld een machine. Of er nou 100 paar schoenen of 10 paar schoenen worden gemaakt, de afschrijvingskosten op de machine blijven hetzelfde. Andere voorbeelden van vaste kosten zijn:

- maandelijkse rentelasten. Er moet altijd rente betaald worden over geleend geld ongeacht de grootte van de productie in die periode.

- De maandelijkse huur van een bedrijfspand

- De kosten van personeel in vast dienstverband. Lonen worden vaak als variabele kosten gezien maar een deel van de loonkosten is vast. Bij ons in de Schoenmakerij is een personeelslid in dienst of niet. Er kan niet makkelijk opgeschaald worden om meer mensen aan te trekken of op een andere klus te zetten. In het kader van de TOGS regeling moet u er echter rekening mee houden dat dit geldt na aftrek van het gebruik maken van andere regelingen. Momenteel hebben wij in het kader van het Coronavirus de NOW-regeling. Als u daarvan gebruik maakt. Zijn het dus de loonkosten ná aftrek van de NOW-regeling.

- Energiekosten

- Servicekosten

- Abonnementen en contributies (denk aan telefoon, internet en bijvoorbeeld lidmaatschap NSV)

- Gemeentelijke belastingen en waterschapslasten

- Kosten van de boekhouder

- Etc.

In het kader van de TOGS regeling gaat het om de kosten die in de periode vallen maar natuurlijk zijn er ook kosten die eenmaal per jaar gefactureerd worden. Deze kunt u gedeeltelijk toe rekenen aan de periode.

Sommige van u hebben betalingsregelingen getroffen en uitstel geregeld. Dat is nu in het kader van de liquiditeit gedaan. Maar de kosten blijven natuurlijk wel bestaan.

Vaste kosten zijn vaak vast binnen een bepaalde bandbreedte. Wanneer deze bandbreedte wordt overschreden zullen ook de vaste kosten stijgen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een ondernemer meer wilt gaan produceren waardoor er een nieuwe machine aangeschaft moet worden.

Vaste kosten worden vaak ingedeeld naast variabele kosten. Variabele kosten zijn in tegenstelling tot vaste kosten wel afhankelijk van de productieomvang. Hoe meer er geproduceerd wordt, hoe meer grondstoffen er bijvoorbeeld nodig zijn. De variabele kosten in de schoenmakerij zijn dus de kosten van bijvoorbeeld zolen en hakken, verven, garen etc.

Logo NSV PNG Logo NSV PNG