Regeling compensatie transitievergoeding

NSV Nieuws van 26-02-2020

Vanaf 1 april 2020 is de Regeling compensatie transitievergoeding van kracht. Dat betekent dat werkgevers vanaf die datum bij het UWV compensatie kunnen aanvragen voor de transitievergoeding die zij verschuldigd zijn wanneer zij een werknemer ontslaan die langdurig arbeidsongeschikt (ten minste twee jaar) is. De regeling werkt met terugwerkende kracht, en geldt dus ook voor transitievergoedingen die op of na 1 juli 2015 zijn betaald.

Werkgevers komen voor compensatie in aanmerking als er een transitievergoeding (https://www.awvn.nl/transitievergoeding/) is betaald na opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst of het niet verlengen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst, of als de werkgever een vergoeding heeft betaald op grond van een tussen hem en de werknemer gesloten beëindigingsovereenkomst (https://www.awvn.nl/ontslag-met-wederzijds-goedvinden/). Ook als een vergoeding is betaald in verband met het gedeeltelijk beëindigen van de arbeidsovereenkomst, is compensatie mogelijk. De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) (https://www.awvn.nl/wet-arbeidsmarkt-in-balans-wab/) bepaalt dat de arbeidsongeschiktheid wel ten minste twee jaar moet hebben geduurd.

Oorspronkelijk zou de vergoeding niet hoger zijn dan het brutoloon dat de werkgever heeft betaald tijdens de ziekteperiode. Dit kan echter onbedoelde effecten hebben bij uitkeringen en subsidies tijdens die ziekteperiode, die bedoeld zijn om werkgevers te stimuleren werknemers met een ziekteverleden of handicap in dienst te nemen. De minister heeft daarom op 13 november 2019 meegedeeld eerst nader te willen onderzoeken met welke uitkeringen en subsidies rekening moet worden gehouden bij de maximering van het compensatiebedrag. De maximering op het loon dat in de twee ziektejaren is betaald gaat daarom vooralsnog niet door.

 

Slapend dienstverband
Werknemers die langer dan twee jaar arbeidsongeschikt zijn, worden niet altijd ontslagen door de werkgever. In dat geval blijft de arbeidsongeschikte werknemer in dienst zonder dat de werkgever verplicht is hem/haar loon te betalen. Dit heet een slapend dienstverband (https://www.awvn.nl/slapend-dienstverband/). Omdat er geen sprake is van ontslag, krijgt de werknemer ook geen transitievergoeding.
Ontslaat een werkgever de werknemer met een slapend dienstverband uiteindelijk alsnog, dan telt de duur van het slapend dienstverband mee bij het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding. De opgebouwde transitievergoeding tijdens de periode van het slapend dienstverband, komt niet voor compensatie in aanmerking.

Bron: AWVN (https://www.awvn.nl/compensatie-transitievergoeding/)

Logo AWVN Logo AWVN