Aantal meldingen datalekken blijft stijgen

NSV Nieuws van 14-02-2020

Het aantal meldingen van datalekken blijft stijgen, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In 2019 ontving de AP bijna 27.000 meldingen. 

Dat is een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Sinds de invoering van de meldplicht in 2016 neemt het aantal meldingen ieder jaar toe. Eén van de verklaringen is de grotere bewustwording bij organisaties van de verplichting om te melden.

De invoering van de privacywet AVG heeft hieraan bijgedragen. Niet alle datalekken worden overigens gemeld, constateert de Autoriteit. Zij baseert dit op tips en klachten die worden ontvangen. Daarmee zijn organisaties en bedrijven in overtreding. AP controleert dit steeds vaker. 

Hulp bij AVG zoals privacyverklaring en verwerkersovereenkomst
Hulp gewenst bij het opstellen van privacyverklaring of een verwerkersovereenkomst?  

In één dagdeel het AVG-programma doorlopen en invullen? AVG-coaches staan je met raad en daad terzijde. Twee van onze trainers zijn kort geleden zelfstandig geworden. Ze bieden onder meer workshops aan waarin zij samen met de deelnemers de onderdelen van het AVG-programma invullen.

De AVG-coaches zijn zeer ervaren in de ondersteuning van het MKB en verenigingen op het terrein van de AVG. Het stappenplan van het AVG-programma is de basis van de ondersteuning. In meer dan 100 workshops hebben zij de afgelopen twee jaar ruim duizend bedrijven, organisaties en verenigingen geholpen om de AVG op orde te krijgen. 
Voor meer informatie: www.avgcoaches.nl (https://www.avgcoaches.nl/).

AVG-programma opnieuw juridisch gecheckt
De privacywet AVG is ingewikkeld. Via het AVG-programma zijn de verplichtingen begrijpelijk gemaakt. Het programma neemt de gebruiker bij de hand om te voldoen aan de wet. 

Met enige regelmaat krijgen we de vraag gesteld of alle onderdelen van het AVG-programma juridisch zijn gecontroleerd. Het antwoord is eenvoudig: ja. 

Onze eigen juristen, door juristen van verenigingen en onafhankelijke externe juristen worden ingeschakeld om ervoor te zorgen dat er een permanente check is op de inhoud van het programma, ook als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Helpdesk beantwoordt 500 vragen per maand
De gratis helpdesk van het AVG-programma beantwoordt maandelijks honderden vragen over de privacywetgeving AVG, hoe je er in de praktijk mee om moet gaan en op welke wijze het AVG-programma daarbij behulpzaam kan zijn.  

De helpdesk maakt in bijna alle gevallen onderdeel uit van het abonnement. De medewerkers beantwoorden ook juridische vragen, voor zover die binnen een kwartier beantwoord kunnen worden. In verreweg de meeste gevallen is dat mogelijk. 

   © 2020 Stichting AVG voor Verenigingen

Bezoek de website van AVG voor Verenigingen (https://avgverenigingen.nl/) voor meer informatie.

Bron: AVG voor Verenigingen (https://avgverenigingen.nl/)

 

logo AVG logo AVG