Nieuwe AVG-Verklaring op 30 januari a.s.

NSV Nieuws van 24-01-2020

Nieuwe AVG-Verklaring op 30 januari a.s.
Voor alle gebruikers van het AVG-programma is er op 30 januari aanstaande een nieuwe, actuele AVG-Verklaring. Deze komt automatisch beschikbaar in het programma.  

Om te kunnen aantonen dat je aan de wettelijke verplichtingen op privacygebied voldoet, raden wij aan deze verklaring ieder kwartaal te downloaden en uit te draaien. De AVG-verklaring aanvragen knop staat onderdaan op de pagina’s in het stappenplan. 

Mochten er in de organisatie tussentijds veranderingen voorgedaan die AVG-gerelateerd zijn, voer deze dan door in het programma en vraag daarna alsnog een nieuwe Verklaring aan. Dat is kosteloos en maakt onderdeel uit van het abonnement, net als het gebruik van de helpdeks als er (juridische) vragen zijn over AVG en privacywetgeving. 

Aanpassing AVG-programma door nieuw btw-nummer 
Alle eenmanszaken hebben sinds 1 januari jl. een nieuw btw-nummer omdat uit het oude het burgerservicenummer (BSN) te herleiden was.  

Daarmee handelde de Belastingdienst in strijd met de AVG. Het BSN is namelijk privacygevoelig en burgers wordt afgeraden het nummer aan derden te verstrekken. Advies: verander in de administratie van je bedrijf of organisatie het btw-nummer van leveranciers en andere zakelijke relaties en neem de wijziging mee in het AVG-programma bij stap 2 van het Stappenplan.   

Veel websites missen nog privacyverklaring
Veel websites van (kleine) bedrijven, organisaties en beroepsbeoefenaren missen nog steeds een privacyverklaring waarin staat hoe met persoonsgegevens wordt omgegaan.

Dat constateert de Stichting AVG voor Verenigingen. Dit is gemakkelijk op te lossen. In het AVG-programma is een voorbeeldtekst opgenomen die je hiervoor kunt gebruiken. Deze voorbeeldtekst staat bij stap 4 van het stappenplan in het RODE BLOKJE VOORBEELD DOCUMENTEN en is gratis te gebruiken.

We adviseren alle gebruikers te controleren of er een privacyverklaring op hun website staat. Zo niet, voeg deze dan snel toe. Het is weinig werk en van belang. Toezichthouders kunnen immers gemakkelijk nagaan of aan de verplichting is voldaan. Voorkom klachten van klanten/relaties of een vermaning van de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Doe je zaken met Californië? Let dan op. 
In de Amerikaanse staat Californië is een nieuwe privacywet van kracht geworden, de California Consumer Privacy Act (CCPA).   

Bedrijven die data kopen of verkopen van meer dan 50.000 inwoners van de staat, hebben nieuwe verplichtingen. Heb je te maken met inwoners van de staat? Let dan goed op de privacyverklaring, de cookiebanner op de website en afspraken met leveranciers en afnemers. Zorg ervoor dat ze niet in strijd zijn met de nieuwe wetgeving, die deskundigen overigens als ingewikkeld en onduidelijk beoordelen. 

Bron: Stichting AVG voor Verenigingen (https://avgverenigingen.nl/)

 

 

logo AVG logo AVG