Invulworkshop 26 november 2019

NSV Nieuws van 18-11-2019

AVG in 3 uur op orde: invulworkshop 26 november 

In één ochtend het AVG-programma invullen onder leiding van een deskundige. Doorloop alle noodzakelijke stappen om de AVG-verplichtingen op orde te hebben. Aan het eind van de bijeenkomst is de AVG-Verklaring voor je organisatie beschikbaar.  

Dat is de formule van onze invulworkshop. De eerstvolgende vindt plaats op dinsdag 26 november a.s., van 9.00 tot 12.00 uur in Utrecht. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. De invulworkshop is handig voor nieuwe gebruikers van het online programma, maar vooral ook voor degenen die zijn blijven steken bij het invullen. 

In drie uur AVG-proof. Handiger en sneller kan niet! Inmiddels hebben al honderden deelnemers van deze mogelijkheid gebruikgemaakt. 

Aanmelden kan via www.avgverenigingen.nl (http://www.avgverenigingen.nl) door te klikken op ‘Ondersteuning’, rechtsboven op het scherm. Om te kunnen deelnemen volstaan een laptop of tablet en een inlogcode voor het programma. 

Verlengingsmogelijkheid AVG-programma nadert einde 
Komende drie tot vier weken hebben gebruikers van het AVG-programma die nog niet hebben verlengd, de laatste mogelijkheid dat alsnog te doen. Zij krijgen een laatste herinnering via de mail. Het is belangrijk op tijd te verlengen. Vergeet het niet, want anders zijn de eerder ingevoerde gegevens niet meer beschikbaar. De meeste gebruikers hebben overigens al verlengd. 

Omdat er met verschillende verenigingen uiteenlopende afspraken zijn gemaakt, eindigt de licentie niet voor alle gebruikers op hetzelfde moment. Daarom is het advies: log in op het programma, kijk naar de einddatum van jouw licentie en verleng vóór die tijd. (De gegevens over je licentie zijn te vinden onder de knop rechtsboven in het programma.)  

Wil je het programma blijven gebruiken, is het nodig voor de einddatum zelf een abonnement af te sluiten. Na het verstrijken van de verlengingstermijn kun je niet meer inloggen op het programma. 

AVG-programma aangevuld en aangepast 
Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan aanvullingen en aanpassingen van het AVG-programma. Doel daarvan is het gebruik van het programma nóg gemakkelijker te maken. Zo zijn voorbeelden en teksten in het stappenplan beter toegespitst op specifieke omstandigheden bij mkb-bedrijven en sportclubs. 

Aan het programma zijn webinars toegevoegd die gratis bekeken kunnen worden na inloggen. Daarnaast is de vormgeving gemoderniseerd. De aanpassingen worden automatisch doorgevoerd. Iedereen die inlogt, heeft de beschikking over de meest recente versie van het programma.    

Veel datalekken bij kleine bedrijven
Gegevens van klanten die onbedoeld op straat liggen. Steeds vaker is sprake van een dergelijk datalek, met name bij kleinere bedrijven. Recent onderzoek laat zien dat meer dan 1 op de 3 kleine bedrijven (tot 50 werknemers) te maken heeft gehad met een datalek. 

Het percentage is gestegen ten opzichte van vorig jaar en de stijging is groter dan bij grotere bedrijven. Een datalek is een serieuze aangelegenheid. Bedrijfsprocessen kunnen worden verstoord, er kan financiële schade optreden of een deuk in de reputatie. Dataveiligheid is belangrijk! In het AVG-programma staan adviezen om datalekken te vermijden en tips wat te doen mocht het zich onverhoopt toch voordoen.  

AP: extra aandacht voor dataprotectie
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft deze week haar visiedocument voor de komende tijd gepubliceerd. AP gaat extra nadruk leggen op onderzoek naar datahandel, de werkwijze van de digitale overheid en het gebruik/misbruik van kunstmatige intelligentie en algoritmes. 

Dit is nodig, aldus AP, om de bescherming van persoonsgegevens in Nederland te borgen. Misbruik of onverantwoordelijk gebruik van gegevens kan leiden tot verkeerde beslissingen, uitsluiting van mensen en discriminatie. Volgens voorzitter Aleid Wolfsen van AP gaat het erom dat burgers zelf moeten uitmaken welke persoonlijke gegevens ze met wie delen. Steeds meer gegevens worden verzameld zonder dat burgers zich ervan bewust zijn wat ermee gebeurt. 

Bron: AVG verenigingen


 

logo AVG logo AVG