Bijna 60 procent meer klachten over privacy-schending

NSV Nieuws van 16-09-2019

Houd e-mail in de gaten voor verlenging AVG-programma 

In deze maanden loopt een groot aantal vouchers af waarmee leden van branche- of beroepsorganisaties een jaar lang gratis gebruik konden maken van het AVG-programma. 

Alle gebruikers krijgen persoonlijk bericht met een aanbod het abonnement te verlengen. Daardoor kunnen ze gebruik blijven maken van het programma. Let dus op de mailbox! Een abonnement is noodzakelijk om de eerder ingevulde gegevens te behouden. 
Veel verenigingen hebben een overeenkomst gesloten waardoor hun leden een korting krijgen van 50% op het tarief. Ze hebben de leden daarover geïnformeerd. Geen bericht ontvangen? Informeer er dan naar bij de branche- of beroepsorganisatie.

Onderdeel van het aanbod is ieder kwartaal een actuele AVG-Verklaring. Die is handig om aan te tonen wat je hebt gedaan om de privacy in de organisatie te borgen. Van de gebruikers bij wie de vouchers eerder dit jaar verliepen, heeft een groot aantal een abonnement afgesloten. Ze willen het programma blijven gebruiken. Goede ervaringen blijken het belangrijkste motief. Het online programma is niet alleen helder en eenvoudig, maar ook nog eens het voordeligst. 

AVG-programma in één ochtend ingevuld
Invulworkshops maken het gebruikers van het AVG-programma nog gemakkelijker. Onder leiding van een deskundige doorloop je in één dagdeel alle noodzakelijke stappen. 

De invulworkshops zijn handig voor nieuwe gebruikers van het online programma, maar ook voor degenen die zijn blijven steken bij het invullen. In drie uur AVG-proof. Handiger en sneller kan niet. Inmiddels hebben al honderden deelnemers van deze mogelijkheid gebruikgemaakt. 
Op dinsdagochtend 1 oktober a.s. staat de volgende invulworkshop gepland. De bijeenkomst vindt plaats in Utrecht en duurt van 9.00 tot 12.00 uur.
Aanmelden kan via www.avgverenigingen.nl (https://avgverenigingen.nl/) door te klikken op ‘Ondersteuning’, rechtsboven op het scherm. Om te kunnen deelnemen volstaat een laptop of tablet en een inlogcode voor het programma. 

Ondersteuning bij privacy toegespitst op sportverenigingen
Onlangs hebben de sportverenigingen in Nederland een krantje ontvangen over uiteenlopende thema’s rond sportclubs en privacy. 

De uitgave is gemaakt door de Stichting AVG voor Verenigingen en helpt bestuurders, medewerkers en vrijwilligers van sportverenigingen bij het voldoen aan de AVG. In nauwe samenwerking met NOC*NSF en een aantal sportbonden is inmiddels een speciale versie van het AVG-programma ontwikkeld. Voorbeelden, invulvelden en teksten van het programma zijn afgestemd op de praktijk in de sportwereld. Daarmee sluit het programma aan op de behoefte van zowel kleinere als grotere verenigingen. Door de samenwerking kunnen sportverenigingen en -clubs tegen zo laag mogelijke kosten gebruik maken van het online AVG-programma. 

Bijna 60 procent meer klachten over privacy-schending 
Onlangs hebben de sportverenigingen in Nederland een krantje ontvangen over uiteenlopende thema’s rond sportclubs en privacy. 

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ontving in de eerste helft van 2019 bijna 60% meer klachten over privacy-schending dan in het laatste half jaar van 2018. In totaal stond de teller op ruim 15.000. AP ziet dat mensen zich zorgen maken over hun privacy en de weg naar de autoriteit steeds beter weten te vinden. Schending van privacyrechten zorgt voor veel irritatie en klachten. Verzoeken om verwijdering van gegevens worden vaak slecht of niet opgevolgd. 
De AP spreekt met het ministerie van Justitie en Veiligheid over het adequaat afhandelen van de klachten. “Iedere klacht verdient de best passende behandeling”, verklaarde voorzitter Aleid Wolfsen van AP. Veel klachten gaan over het ongewenst doorgeven van persoonsgegevens aan derden. 

Borging voor veel organisatie grootste uitdaging
AVG op orde brengen is één, maar op orde houden is nog wat anders. Blijvende aandacht bij medewerkers voor het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens blijft een uitdaging. 

Alertheid en aandacht zijn daarbij sleutelbegrippen. Om organisaties daarbij te helpen, krijgen gebruikers van het AVG-programma ieder kwartaal de melding dat een nieuwe AVG-verklaring gereed staat. Als er binnen een organisatie niets is veranderd met de verwerking van persoonsgegevens, volstaat het uitdraaien ervan. Bij controle kan zo de actuele stand van zaken worden getoond. Is er wel wat gewijzigd, dan voer je dat door in het online programma en vraag je per ommegaande een nieuwe verklaring aan. Op deze manier raakt het goed omgaan met privacy niet op de achtergrond.  

Bron: 2018 Stichting AVG voor Verenigingen (https://mailchi.mp/45611e9c1842/bijna-60-procent-meer-klachten-over-privacy-schending-497255?e=76237dbab6)

Bezoek de website (https://avgverenigingen.nl/) voor meer informatie

Afmelden voor de automatische AVG-verklaring of nieuwsbrief?
In het AVG-programma kun je zelf je voorkeuren beheren.


 

logo AVG logo AVG