Geef schoenen een facelift!

Veel schoenen belanden op de afvalberg
In Nederland werden er voor de crisis werden zo’n 70 miljoen paar schoenen verkocht. Tijdens de crisis zakte dat naar  55 miljoen paar. Nu is de economie weer aangetrokken en naderen we die 70 miljoen paar per jaar. Dat is gemiddeld 3 tot 4 paar per Nederlander. Slechts 10 tot 15 miljoen paar daarvan wordt gerepareerd door een schoenhersteller. De rest belandt gewoon in de bak. Dat is ruim 50 miljoen paar gemiddeld per jaar. Een enorme afvalberg zeker als je dat gedurende een aantal jaren optelt. Heel veel daarvan kan vaak eenvoudig gerepareerd worden. Denk aan een losse hak of zool, een stiksel kapot maar ook een laars kan wijder of krapper worden gemaakt. Of zelfs gewoon goed reinigen. We kennen het allemaal wel, met je nette schoenen door een blubberplas, een avondje stappen, naar een festival of gewoon spetters in de keuken. Vieze schoenen en hardnekkige vlekken kunnen ook weer prachtig opgeknapt worden. Veel mensen weten niet dat schoenen gerepareerd kunnen worden en dat er tegenwoordig zelfs speciale apparatuur is om schoenen mee te reinigen. Sterker nog veel consumenten kennen de schoenmaker niet meer. En het is een prachtig ambacht waarvan er helaas door verminderde instroom nog zo’n 600 van zijn in Nederland.

Marijke Helwegen
Marijke Helwegen brengt haar schoenen regelmatig naar haar vaste schoenmaker in Baarn. Tijdens één van deze bezoeken bedacht zij samen met de schoenmaker Onno Frijn: “Geef schoenen een Facelift”. Dan zijn ze weer heel lang prachtig. Bovendien vermindert dit de afvalberg en gaat verspilling tegen. Samen bedachten ze dat Marijke eigenlijk met elke schoenmaker op de foto zou moeten gaan, als gezicht van recyclen en vernieuwen. Zodat ze bij hen op de stoep in zo’n reclamebord aandacht kon vragen voor het probleem en de nieuwe manier van schoenen reinigen.

Idee in uitvoering
Wat begon als een grap wordt momenteel tot uitvoering gebracht i.s.m. de Nederlandse Schoenmakers Vereniging. Er zijn inmiddels twee gezellige zondagmiddagen in Baarn geweest waarbij schoenmakers uit heel Nederland naar hun collega in Baarn kwamen voor een foto met Marijke Helwegen. Een middag met een hapje en een drankje en natuurlijk een fantastische groepsfoto. Ze is een enorme open persoonlijkheid die de vaak serieuze ambachtsmensen in een mum van tijd laat lachen op een foto. De schoenmakers dragen Marijke Helwegen inmiddels op handen. Marijke zelf heeft een hekel aan verspilling en is begaan met het milieu. Daarnaast heeft zij een enorme passie voor het ambacht. Zij is dan ook een prachtige ambassadeur voor de schoenmakers en er zijn al zo’n twintig schoenmakers waarmee ze samen op de foto is gegaan en voor de winkel op de stoep staat.

 

foto: www.pdfoto.eu

Marijke Helwegen op handen klein 1 Marijke Helwegen op handen klein 1